I Syrien finns två militärbaser som är viktiga för ryssarnas möjlighet att verka i Medelhavet och i Afrika. Avtal som skrevs med Assadregimen gav Ryssland rätt att behålla baserna till 2066, men diktaturens fall kan bli en geopolitisk förlust för Ryssland.
Utanför kuststaden Latakia ligger flygbasen Hmeimim. Därifrån lyfte stridsflyg för att bomba rebeller så sent som samma dag som Assad flydde till Moskva. Satellitbilder visar att det finns två transportflygplan och helikoptrar kvar på basen. Det går inte att avgöra vad som hänt med stridsflyget då bilderna inte visar om planen är parkerade i hangarer. Två av fregatterna ligger 7-12 kilometer nordväst om Tartus.
Ryssland vill inleda samtal med rebellerna
Baserna har fungerat som nav för ryssarnas militära verksamhet i bland annat Mali, Libyen och Niger.
– Det har varit viktigt för den ryska regimen när man vill projicera sig som en storspelare internationellt, förklarar Aron Lund, forskare vid FOI.
Ryssland vill behålla baserna och kallar inte längre rebellerna för terrorister.
– Det kommer att ta tid innan vi kan inleda seriösa samtal med de som är vid makten, säger Putins talesperson Dmitry Peskov till ryska medier.
Ryssland räddade Assad
När diktaturen var hårt pressad 2015 ingrep Ryssland, bland annat genom massiva flygbombningar. I en utredning som presenterades av organisationen Airwars för tre år sedan konstaterades att minst 14 216 civila dödats av ryskt stridsflyg, drygt en tredjedel av offren var barn. Ryssland har under kriget, tillsammans med Iran, varit garanter för regimens överlevnad.
Ohelig allians mellan Moskva och rebeller?
Kriget uppskattas ha krävt runt 500 000 liv, samtidigt har 12 miljoner människor tvingats på flykt. Trots att Ryssland stått på Assads sida så menar Aron Lund att rebellerna mycket väl kan vara intresserade av ett avtal med ryssarna, det kan innebära fördelar för det nya styret.
– Det är alltid bra att slippa ha en fiende i FN:s säkerhetsråd, man vill bli avlistad från terrorlistan och man vill få ett internationellt erkännande, säger Aron Lund.
Så gjorde vi granskningen
- Satellitbilder av flygbasen Hmejmim (med koordinater 35.406630, 35.948975) och Tartus flottbas (34.909037, 35.867010) har begärts ut från satellitbildsföretagen Maxar och Planet och jämförts.
- Geodata över ryska militäranläggningar i Afrika begärdes ut från Critical Threats Project som tankesmedjan American Enterprise Institute står bakom.
- Punkterna på Afrikakartan representerar allt från mycket små baser i till exempel Centralafrikanska Republiken och Mali, till större logistikcentrum som flygbasen al Jufra i Libyen.