Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var kommer dokumenten ifrån? SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi svarar på tre frågor om de läckta dokumenten.

Så försöker USA rädda relationen med allierade: ”Huvuden kommer rulla”

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett om den misstänkta Pentagonläckan är äkta dokument eller inte har den redan fått konsekvenser. Ukraina har lagt om delar av sina militära planer och för USA är uppgifterna som hittills framkommit extremt genanta.

– Jag skulle inte bli förvånad om huvuden kommer rulla efter det här, säger Fouad Yocefi, SVT:s korrespondent i Washington.

Enligt en källa till CNN nära president Zelenskyj har Ukraina redan tvingats ändra sina militära planer på grund av det som framkommit i den misstänkta läckan från Pentagon. USA:s underrättelser om Ukrainas flygvapen är bland de viktigaste uppgifterna som framkommit hittills i läckan.

Även uppgifterna om USA:s omfattande spioneri på allierade och fiender bedöms som allvarliga. Flera bedömare menar att USA redan i fredags har börjat reparera den diplomatiska skadan även om det utåt sett är locket på.

Misstänkta Pentagonläckan

– Man har ägnat senaste dagarna åt att prata med allierade och ta reda på var läckan kommer ifrån. Jag skulle inte bli förvånad om huvuden får rulla efter det här med tanke på de mycket stora konsekvenserna, säger Fouad Youcefi.

Från Pentagons håll har man hittills inte kommenterat dokumentens äkthet men man utreder var läckan kommer ifrån. Försvarsminister Lloyd Austin säger att man tar uppgifterna på allvar och står i nära kontakt med allierade i frågan.

-  Det är många hundra personer i Pentagon och USA som har tillgång till de här dokumenten så det blir ett mödosamt jobb att hitta läckan, säger Fouad Yocefi.

Läs SVT:s guide över vad som påstås om olika länder i dokumenten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet