En lärare och en elev går och pratar i en korridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rico Rami Huseini går i årskurs åtta på skolan. Han är en av flera elever som har ett så kallat ”fickpengsjobb”. Hör honom berätta mer i videon. Foto: SVT

Så gick den danska ”gettoskolan” från kris till framgång

Publicerad

På Tingbjerg-skolan i utkanten av Köpenhamn gick alla elever vidare till gymnasieutbildning förra året. Eleverna erbjuds fickpengsjobb och efter skolan kan de gå till fritidsgårdar där de bland annat kan hjälpa till att ta hand om djur. I dag framhålls skolan och området som en framgångssaga, men så har det inte alltid varit.

Att tro på de unga och arbeta för att ge dem möjligheter att vara en del av något positivt, det är nyckeln till framgång, menar Tingbjerg-skolans rektor Marco Damgaard, som nyligen beslutat sig för att ställa upp för Socialdemokraterna i Folketingsvalet.

Tingbjerg har varit stämplat som ett ”hårt getto” – ett särskilt utsatt område med hög kriminalitet, låga inkomster och hög arbetslöshet – och Tingbjerg-skolan har kämpat med dålig trivsel, elever som kom på kant med lagen och som inte gick vidare till gymnasieutbildning.

– I dag är trivseln mycket bättre och markant fler går vidare till gymnasieutbildning, säger Damgaard och berättar att andelen elever som studerar vidare har ökat från runt 60 till 100 procent på bara sju år.

Marco Damgaard har jobbat på skolan i tio år, varav åtta år som rektor. Foto: Rebecka Haglund

Extra pengar har gått till fler lärare

Han menar att orsakerna till vändningen är många och att utvecklingen har gått hand i hand med förbättringar i bostadsområdet, som sedan slutet av 2022 inte längre klassas som särskilt utsatt.

Nya bostadshus, vägar, och affärer har tillkommit och skolan har börjat samarbeta med områdets bostads- och idrottsföreningar för att skapa positiva gemenskaper för de unga.

Skolan har också omstrukturerats för att spegla danska och demokratiska värderingar och med hjälp av extra pengar från Köpenhamns kommun har man kunnat anställa fler lärare och pedagoger samt erbjuda gratis fritidsaktiviteter.

Förändrat sätt att se på de unga

Enligt Damgaard hade inget varit möjligt utan en attitydförändring. Han berättar om en studie från 2017, som bland annat visade att vuxna i området hade negativa och missvisande förväntningar på barnen och ungdomarna.

– Att ha positiva och höga förväntningar på alla barn och unga är avgörande för att kunna främja deras utveckling.

Rico Rami Huseini går i åttan på skolan. Han säger att han trivs och berättar att han är en av dem som har ett så kallat fickpengsjobb – medan vissa elever läser för de yngre, går han med dem till skolan.

– Det är bra för då får man känna på hur det är att ha ett jobb.

Under skoldagen får Tingbjerg-eleverna hjälpa till med saker som att laga mat och städa i skolmatsalen. Foto: Rebecka Haglund
Sedan december 2022 klassas Tingbjerg inte längre som särskilt utsatt. Foto: Rebecka Haglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.