En bild på Hvaldimir från april 2019. Foto: Jørgen Ree Wiig/Norges fiskedirektorat via AP/TT

Så kan valen Hvaldimir ha dött

Publicerad

Den sällskaplige vitvalen Hvaldimir, som väckte stor uppståndelse när han dök upp i både norska och svenska vatten, dog antagligen inte av naturliga orsaker. Det tror i alla fall inte Regina Crosby Haug vid organisationen One Whale, som följt valen i fem år.

– Han var frisk och hade inga tecken på sjukdom. Jag tippar att han blivit träffad av en båt och dött av inre skador. Vi har dokumenterat att Hvaldimir simmat med båtar, och han har tidigare blivit träffad av en båt, säger hon.

Vitvalen upptäcktes i slutet av april 2019 och uppmärksammades eftersom han var mycket kontaktsökande och utrustad med en kamerasele märkt "Utrustning från Sankt Petersburg" – vilket ledde till spekulationer om att han tränats för att utföra ryska spionärenden. Han hittades död i lördags i vattnet utanför norska Rogaland och ska obduceras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.