–Jag skäms lite, men jag har bevakat klimatpolitik i 35 år och jag kan inte minnas att jag läst något om Sverige. Så på något vis har kommunikationen inte nått till andra sida Europa, säger journalisten Ricardo Garcias från Portugal.
Abbas Alkhashali, journalist på tyska Deutsche Welle, är inne på samma spår.
– Om jag ska vara ärlig… jag har ingen aning. Jag vet inte vad som händer i Sverige om klimatpolitiken. Det är många kriser i Europa, så… vi glömmer bort vad som händer i norra Europa. Det är väldigt tyst där nu.
Journalisten Nadin Hassan, journalist på Arab News, har en lite mer tydlig bild – men svarar frekvent Schweiz när vi frågar om Sverige.
– Schweiz tar klimatarbetet väldigt seriöst.
Professorn: ”Experter har varit bekymrade”
Karin Bäckstrand är professor i samhällsvetenskapligmiljöforskning vid Stockholms universitet och har tidigare suttit i det klimatpolitiska rådet.
– Jag pratar runt med experter som följer Sverige och de har varit lite bekymrade av att vi skalar ner på ambitionen. Men jag möts också avbilden som föregångsland och att vi är pionjärer, inte minst när de gäller klimatbiståndet.
Hur väl stämmer bilden om länders klimatarbete överens med verkligheten?
– Nu ligger det i varje lands intresse att visa att man kommer väldigt långt, även i Sveriges. Och jag skulle säga att där bilden stämmer överens med verkligheten, det är där vi har levererat. Vi är en av de länder i världen som ger mest klimatbistånd, vi driver frågan om industrielltransformation och klimatomställning i industrin. Där har vi ett ledarskap i många nätverk.
– Men om vi går till den nationella nivån och om vi klarar våra mål. Där är det lite si och så. I fem klimatpolitiska rapporter har Sverige kritiserats för att vi inte når utsläppen. Och vi måste ju leverera hemma för att ha en trovärdighet utomlands.