En karta till vänster och en kvinna till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilket land rankar bäst – och sämst – i CCPI:s nya index? Foto: Johanna Waak

Så står sig EU mot Parisavtalet – Sverige faller i klimatrankning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har blivit sämre på att hindra den globala uppvärmningen. Den slutsatsen gör CCPI, som varje år rankar länders klimatomställning.

– Vi har sett att den nuvarande regeringen har en politik som ser ut att öka utsläppen. Det gör att betyget faller, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Utrikespolitiska Institutet.

En av de viktigaste punkterna under COP28, FN:s klimattoppmöte, är att inventera hur det egentligen har gått med Parisavtalet, som slöts under COP21. 

Climate Change Performance Index, CCPI,  rankar varje år olika länder efter hur väl de bedöms möta avtalets mål. Sverige hamnar enligt det nya indexet för 2024 på plats nummer tio – och har fallit fem placeringar sedan förra året. De tre första platserna är tomma. Inget land bedöms klara målen tillräckligt väl. 

Klimatmöte COP29

CCIP utgår från fyra kategorier: koldioxidutsläpp, förnybar energi, energianvändning, och annan klimatpolitik.

– Det som spelar roll i slutänden är ju utsläppen, men de andra indikatorerna är viktiga eftersom de visar i vilken riktning utsläppen kan utveckla sig, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Utrikespolitiska Institutet.

”Inte seriöst”

John Hassler, regeringens utredare för hur Sverige ska anpassa klimatpolitiken till EU:s klimatlagstiftning, menar däremot att det finns stora brister i indexets utformning.

– Energianvändning, energieffektivitet och annan klimatpolitik kan vara viktiga för ekonomisk konkurrenskraft och social acceptans, men har inget med Parisavtalet att göra. 

Hassler kritiserar också att många av de hundratals experter som har bidragit till indexet är anonyma. 

– Det är helt enkelt inte ett seriöst tillvägagångssätt.

Jan Burck, som varit med och tagit fram CCPI, svarar på kritiken via mail till SVT:

”I en perfekt värld skulle ingen av våra experter tveka inför att namnges. Men utrymmet för civilsamhället krymper i många länder. Representanter kan till och med arresteras ibland. Och hittills har vi inte märkt att uppfattningen om CCPI:s tillförlitlighet har påverkats. De flesta inom pressen och vetenskapssamhället accepterar att vissa experter inte vill namnges.”

Vilka länder bedöms klara sig bäst och sämst? Se genomgången i klippet.

Parisavtalet

Parisavtalet är ett internationellt avtal som förhandlades fram på COP21 år 2015. Målen är kortfattat följande:

  • Minska de globala utsläppen av växthusgaser för att hålla den globala globala uppvärmningen till under 2°C, och anstränga sig för att begränsa den till 1,5°C jämfört med förindustriell nivå.
  • Regelbundet följa upp framsteg
  • Bidra med finansiering till utvecklingsländer för klimatarbete

Källa: FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet