Till vänster: Missil som skjuts upp, eld sprutar ut från den och rök mot marken med blå himmel i bakgrunden. Till höger: Man med kort grått hår och glasögon iklädd lila kavaj och vinrödlila skjorta, Bert Sundström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det påverka kriget? Kan det leda till en eskalering? Bert Sundström svarar på frågor om Ukrainas långdistansrobotar. Foto: John Hamilton/AP/SVT

Så väntas Ryssland svara på amerikanska långdistansvapnen i Ukraina: ”Vill inte eskalera med väst och dra in ytterligare länder emot sig”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina får slå mot mål i Ryssland med amerikanska långdistansvapen, enligt uppgifter. Frågan som många ställer sig nu är hur Kreml kommer att svara.

– Jag tror inte att Ryssland vill eskalera med väst och dra in ytterligare länder emot sig, säger Johan Norberg, militäranalytiker på FOI.

Långdistansrobotarna som redan skickats till Ukraina har en räckvidd på 300 kilometer.

Om Ukraina får börja använda vapnen mot ryskt territorium kan de alltså skjuta långt bakom frontlinjen.

Kriget i Ukraina

Johan Norberg, militäranalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, tror att det framförallt skulle hindra Ryssland från att få fram mer resurser till fronten.

Tänkbara mål skulle kunna vara olika typer av transportinfrastruktur, vapenförråd och eventuellt truppansamlingar, säger han.

– Det förutsätter två saker. Dels att Ukraina har fått tillräckligt många robotar, och att man har bra underrättelser. Det vill säga att man har information så att man träffar rätt mål i rätt tid och på rätt plats.

Kan användas med drönare

Drönare kan användas i kombination med robotar som ett sätt att ”mätta” motståndarens luftvärn, vilket Ukraina i så fall skulle kunna göra med långdistansvapen mot Ryssland, säger Johan Norberg.

– Ukraina har ju kunnat skicka drönare ganska djupt in i Ryssland, men då kan man även kombinera det med robotar och kanske få en ganska stor kombinationsverkan.

Den militära effekten återstår att se. Det hänger också ihop med vilka villkor som USA sätter upp för användning av långdistansvapnen.

Så kan Ryssland reagera

Om USA godkänner att vapnen används mot ryska mål, så kommer Ryssland sannolikt hota om att fler länder kan dras in i kriget, säger Johan Norberg.

Han tror att Kreml också vill visa sig starka just nu, med tanke på eventuella fredsförhandlingar med Trump-administrationen.

Men det är inte särskilt troligt med militära insatser utanför Ukraina, menar militäranalytikern. Det eftersom Ryssland redan är uttröttat av kriget.

– Ryssland vill gärna ge en bild av att kriget går utan större problem för dem. Så är det inte och jag tror näppeligen att man vill ha större operationer i andra riktningar än Ukraina just nu, framför allt vad gäller markstridskrafter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet