Storslagen vy av en gejser som sprutar vatten högt upp i luften i ett kallt, snöigt landskap. I förgrunden syns en samling människor som tittar på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se gejsrarna – som kan nå 35 meter upp i luften. Foto: RÚV.

Se gejsrarna som förvånar forskarna: ”Aldrig sett tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Geysir-området på Island ser nu en ökad geotermisk aktivitet som fångat såväl experters som lokalbefolkningens uppmärksamhet.

Det är särskilt spännande eftersom det inte har åtföljts av mätbara förändringar som registrerats av Islands meteorologiska institut.

Geysir-området på södra Island är ett mycket populärt turistmål. Här finns mängder av gejsrar – heta källor som regelbundet kastar upp en fontän av kokande vatten och vattenånga – som har gett området dess namn. Gejsern Strokkur kan få utbrott som är upp till 35 meter höga med några minuters mellanrum.

Sedan helgen har dock ovanlig gemotermisk aktivitet förekommit i området. Varma källor som länge legat i dvala sprutar nu vatten upp till två meter upp i luften.

De mindre varma källorna kokar ursinnigt. Det gäller till exempel källorna Blesi och Konungshver som ligger ovanför Strokkur. Den ”huvudsakliga” gejsern, helt enkelt kallad Geysir, har dock inte haft utbrott på ett tag och ännu inte vankat till liv.

Men inga förändringar har registrerats på den isländska meteorologiska kontorets instrument, vilket tyder på att aktiviteten inte är en anledning till oro. Det övervakas ändå noga av isländska meteorologiska kontoret och landets civila försvar.

”Området är dynamiskt”

En representant från Miljömyndigheten bekräftade att många gejsrar i området har blivit mer kraftfulla. Särskilt gejsern Strokkur som har uppvisat ovanligt kraftiga utbrott, vissa har till och med drivit fram stenar tillsammans med vattnet.

– Vi har möten för att undersöka vad som kan ha hänt. Vi ser ingen seismisk aktivitet, men det kan vara så att en spricka har öppnats under oss, vilket orsakar att vatten förflyttas. Området är mycket dynamiskt och ständigt föränderligt, säger Valdimar Kristjánsson, expert på Islands miljömyndighet.

Specialister från miljöbyrån, isländska meteorologiska kontoret och civilförsvaret träffades i går för att diskutera den ovanliga aktiviteten. Gejsrarna ligger längs en spricka som trendar från nordnordost till sydsydväst, och mindre seismisk aktivitet eller en sänkning av grundvattennivån i denna spricka kan vara orsaken.

Om grundvattenytan sänks sjunker också kokpunkten, vilket leder till ökad ångproduktion och mer energiska utbrott.

Jóhanna Malen Skúladóttir, specialist på naturrisker vid Meteorologiska kontoret, konstaterade att detta bara är en hypotes för närvarande, och undersökningar pågår.

Även om orsaken till den ökade aktiviteten fortfarande är oklar, rekommenderas turister att iaktta försiktighet och hålla ett säkert avstånd från gejsrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.