• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En vuxen man som bär en grön filt interagerar med två barn, varav det ena boxar på en kudde som han håller i. Bakgrunden visar tälten i en lägermiljö i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från boxningsträning till pariserhjul – mitt i tältlägren. Se tre ljusglimtar för barnen i Gaza. Foto: CCTV, WAFA via EBU

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Israel: Vill undvika att skada FN:s soldater

Israel kommer att vidta åtgärder i syfte att undvika att FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon kommer till skada. Det beskedet gav Israels försvarsminister Yoav Gallant USA:s försvarsminister Lloyd Austin efter samtal dem emellan, meddelar det israeliska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Minst fem soldater tillhörande FN:s fredsbevarande uppdrag Unifil har skadats i samband med israeliska styrkors strider mot Hizbollah i södra Libanon.

Unifil har anklagat den israeliska militären att "avsiktligt" skjuta mot dess positioner.

(TT)

Överblick

Tält i lågor - fler döda befaras efter sjukhusattack

Minst fyra personer har dödats och många har skadats i en israelisk attack mot al-Aqsa-sjukhusets område i Dayr al-Balah i centrala Gazaremsan.

Dödstalet befaras stiga. En rad tält uppges ha satts i brand av explosionerna, varpå elden ska ha spridit sig snabbt. Timmarna senare visar bilder ett stort utbränt område.

Minst 25 människor, flera av dem barn, uppges ha förts till Nassersjukhuset i södra Gaza med svåra brännskador.

Den israeliska militären hävdar i ett uttalande att al-Aqsa-sjukhuset "användes av Hamasterrorister för att planera och genomföra terrorattacker mot israeliska trupper och staten Israel".

Ett av de utbrända tälten i tältlägret vid al-Aqsasjukhusets område.
Ett av de utbrända tälten i tältlägret vid al-Aqsasjukhusets område. Foto: Mohammed Saber/Epa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fortsatta attacker mot norra Israel

Attackerna mot området runt Haifa i norra Isreal har fortsatt under måndagsmorgonen.

Den israeliska militären uppger att tio raketer avfyrats. Majoriteten av raketerna ska ha oskadliggjorts medan visa av dem slagit ner på mot öppna ytor.

Under gårdagen dog fyra soldater dog och ett 60-tal människor skadades när en drönare från Hizbollah slog ned
vid ett militärt träningsläger i Binyamina, söder om Haifa.

Hur fungerar det israeliska luftvärnssystemet? Se videon ovan.

Minst 20 döda efter israeliska räder i Gaza

Minst 20 personer, bland dem barn har dödats i en skolbyggnad efter en israelisk luftvärnsattack i centrala Gaza, uppger lokala sjukhus, rapporterar AP.

Flera personer har skadats i attacken.

Ytterligare tre personer uppges ha dödats i explosioner vid al-Aqsa-sjukhuset i den närliggande staden Deir al-Balah.

Samtidigt rapporterar ett flertal medier om israeliska attacker i norra Gaza under söndagen.

Israels militär (IDF) uppger i ett uttalande att sjukhuset i fråga "användes av Hamas-terrorister för att planera och genomföra terrorattacker mot israeliska trupper och staten Israel", skriver TT.

Enligt IDF vidtogs flera åtgärder för att säkra civila.

Markerad händelse

IDF: Fyra döda efter Hizbollahs attack mot Israel

Fyra soldater har dödats i Hizbollahs attack mot en militärbas i närheten av staden Binyamina i norra Israel, uppger Israels militär (IDF) i ett uttalande, rapporterar Reuters.

IDF uppger även att sju soldater är allvarligt skadade efter attacken.

Tidigare under söndagen tog Hizbollah på sig attacken och hotade med fler attacker om inte Israel avbryter sin offensiv och bombningar i Libanon, skriver TT.

Markerad händelse

Guterres: Attacker mot FN kan vara ett krigsbrott

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade under söndagen för att eventuella attacker mot FN:s fredsbevarande styrkor (Unfil) ´´kan utgöra ett krigsbrott” och att de aldrig får utsättas för angrepp, uppgav hans talesperson efter att flera FN-soldater under veckan skadats i israelisk beskjutning, rapporterar Reuters.

Tidigare under söndagen uppmanade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att FN-soldaterna borde dras tillbaka.

”UNIFIL:s fredsbevarande styrkor stannar kvar i alla positioner och FN:s flagga fortsätter att flyga”, säger FN: s talesman Stephane Dujarric i ett uttalande.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s team i Binyaminai efter attacken

SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg och fotograf Fredrik Larsson är på plats i Binyaminai efter HIzbollahs attack mot Israel där minst 60 personer skadats.

- Det är en väldigt allvarlig händelse, den här typen av drönarattack i Israel beskrivs det som att det inte finns något tidigare liknande exempel av, säger Carl Fridh Kleberg.

Efter attacken riskerar den redan spända konflikten i regionen att eskalera ytterligare.

- Själva händelsen i sig är av en sån omfattning, med över 60 personer skadade som det rapporteras, var av minst 4 kritiskt skadade, det i sig borgar för en kommande skarp reaktion från Israeliskt håll, säger Carl Fridh Kleberg.

Hör SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg i videon ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN-soldater uppmanas lämna: ”Skulle vara ett nederlag”

Flera FN-soldater har skadats av israeliska beskjutningar i veckan.

Attackerna fördöms av omvärlden, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att det är FN-soldaterna som borde dras tillbaka.

Läs artikeln om beskjutningarna och reaktionerna här.

Vad gör FN:s fredsbevarande trupper i Libanon och vad händer om de lämnar området? Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktforskning berättar i videon ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

60 personer skadade av drönare i norra Israel

Minst 60 personer har skadats av en drönare i området Binyaminai i norra Israel söder om kuststaden Haifa. Av dem är minst fyra personer kritiskt skadade och fem personer är allvarligt skadade, enligt räddningstjänst, rapporterar N12

Det ska ha varit två drönare som åkt mot platsen. Den ena sköts ner av luftförsvaret medan den andra detonerade, skriver Times of Israel och refererar till N12. IDF skriver att de sköt ner en drönare från Libanon.

Hizbollah har uppgett sig som ansvariga för attacken, rapporterar Reuters.

Drönarna ska enligt Jerusalem Post ha avfyrats samtidigt som ett raketbatteri.

Före drönaren slog ner ska inga varningssirener ha tjutit i området, skriver Haaretz.

Kristersson: Terrorklassa Islamiska revolutionsgardet

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger till Expressen att han vill att EU terrorstämplar Irans Islamiska revolutionsgarde. Bland annat nämner Kristersson de attacker mot israeliska mål, där Iran pekas ut för att ligga bakom.

Frågan kommer att lyftas innan nästa veckas möten i Europeiska rådet

– Vi vill att Sverige på allvar tar upp med de andra EU-länderna den otroligt problematiska kopplingen mellan Islamiska revolutionsgardet, deras destruktiva roll i regionen men också deras eskalerande agerande runtom i olika Europeiska länder, där Sverige är ett av dem.

För att terrorstämpla krävs en total enighet bland EU:s medlemsländer.

USA planerar att skicka avancerat luftvärn till Israel

Bidenadministrationen planerar att skicka avancerat luftvärn till Israel tillsammans med amerikanska trupper som ska driva dem. Det enligt Wall Street Journal (WSJ) som citerar amerikanska tjänstemän.

Enligt uppgifterna till WSJ ska det röra sig om Thaad-systemet som är ett antirobot-system designat för att skjuta ned ballistiska robotar med kort till medellång räckvidd.

Vidare skriver tidningen att det handlar om strax under 100 soldater som ska bemanna systemet, men när det kan vara på plats är i nuläget inte känt och Vita Huset har inte kommenterat saken.