Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En vuxen man som bär en grön filt interagerar med två barn, varav det ena boxar på en kudde som han håller i. Bakgrunden visar tälten i en lägermiljö i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från boxningsträning till pariserhjul – mitt i tältlägren. Se tre ljusglimtar för barnen i Gaza. Foto: CCTV, WAFA via EBU

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

A • Hur ställer sig Sveriges regering till Israels attack mot FN och kravet om att FN ska lämna Libanon?

Hej A!

Detta skrev utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till SVT Nyheter i lördags:

"Vi fördömer alla attacker mot FN-styrkor. De fredsbevarande styrkorna har en mycket viktigt roll för att skapa trygghet i södra Libanon.

FN och generalsekreteraren behöver ha full möjlighet att verka och uppfylla sitt mandat i alla länder, inklusive medla vid konflikter och bistå med humanitärt stöd."

Överblick

Minst 40 döda på Gazaremsan – flera barn

Minst 40 palestinier har dödats i israeliska attacker mot Gazaremsan, många av dem i nattliga anfall i söder, uppger TT.

Bland de dödade i södra Gazaremsan finns minst sex barn och två kvinnor, enligt vårduppgifter som nyhetsbyrån tagit del av.

De senaste tio dagarna har Jabalia varit fokus för en israelisk offensiv, skriver Reuters. FN har också anklagat Israel för att isolera norra Gaza från resten av Gazaremsan.

Israel har i sin tur uppmanat människor i de nordligare delarna av regionen att bege sig söderut.

FN: 25 procent av Libanon under evakueringsorder

Israel har uppmanat till evakuering av 20 samhällen i södra Libanon. Det innebär att en fjärdedel av landet är under evakueringsorder, uppger FN:s flyktingorgan på tisdagen enligt Reuters.

– Folk lyssnar till dessa uppmaningar om evakuering och flyr med nästan ingenting, säger Rema Jamous vid FN-organet under en pressträff som citeras av Reuters.

Markerad händelse

FN: Kvinnor och barn döda i Israels luftanfall

Av de 22 personer som dog i den israeliska militärens luftanfall mot en byggnad i norra Libanon på måndagen var tolv kvinnor och två barn, skriver Reuters med hänvisning till FN.

Enligt Jeremy Laurence, talesperson för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, var det ett bostadshus med fyra våningar som träffades i attacken.

Laurence säger även att han vill se att händelsen utreds för att se om den kan ha brutit mot krigets lagar.

Israel har ännu inte gett någon kommentar.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experter: Israel kan få brist på luftvärnsrobotar

Israel kan komma att få brist på luftvärnsrobotar som används i landets luftförsvar för att skydda mot robotattacker, skriver Financial Times med hänvisning till experter.

USA hjälper till att stärka upp Israels luftförsvar, bland annat genom att skicka robotförsvarssystemet Thaad, vars främsta syfte är att skydda mot iranska robotattacker.

Men USA:s lager är inte hur stort som helst, enligt Dana Stroul, en tidigare högt uppsatt tjänsteman i USA med ansvar för Mellanöstern.

"USA kan inte fortsätta att förse Ukraina och Israel samtidigt. Vi närmar oss en vändpunkt", säger hon.

Video: Så fungerar Israels luftvärn – från "Iron dome" till "Arrow"

Markerad händelse

IDF: Över 200 Hizbollah-mål attackerade

Israels militär, IDF, attackerade över 200 Hizbollah-mål i Libanon under måndagen, uppger man i ett uttalande.

Attackerna har bestått i såväl mark- som luftanfall, skriver IDF. Terroristceller och infrastruktur tillhörande Hizbollah ska ha attackerats.

Den Iranstödda shiamilisen Hizbollah listar å sin sida flera incidenter under måndagen där man på olika sätt slagit till mot israeliska styrkor. Bland annat raketbeskjutningarna mot de israeliska militärbaserna utanför staden Haifa och utanför Netanya.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Israel beskriver regelbundet FN-organ som partiska"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill att FN ska dra tillbaka sina fredsbevarande trupper i södra Libanon. Detta efter att flera FN-soldater skadats efter israelisk beskjutning under förra veckan.

FN:s säkerhetsråd har uttryckt "stark oro" efter beskjutningen, men soldaterna ska stanna på sin posteringar längs gränsen mellan Libanon och Israel.

Dialogen mellan Israel och FN är spänd. Det är något SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg märker av då han rör sig i Israel. Hör Kleberg berätta i klippet ovan.

Markerad händelse

Källor: Israel kommer inte slå mot Irans olja

Den israeliska motattacken efter Irans robotangrepp kommer sannolikt inte att riktas mot oljeproduktionen eller det iranska kärnprogrammet, enligt två källor med insyn för Washington Post.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu ska ha levererat budskapet när han talade med USA:s president Joe Biden i förra veckan. Netanyahu ska i stället ha sagt att man planerar tillslag mot militära mål.

Israel har utlovat ett "blodigt" svar på de 200 robotar som Teheran avfyrade mot landet den 1 oktober. Enligt bedömare skulle ett angrepp mot iranska oljefaciliteter få globala energipriser att rusa medan en attack mot kärnprogrammet skulle kunna leda till en allvarlig upptrappning. (TT)

Unifil-chef: Kommer inte lämna våra positioner

FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon (Unifil) kommer att stanna på alla positioner, bekräftar dess chef Jean-Pierre Lacroix till AFP, rapporterar Times of Israel.

Beskedet kommer efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid upprepade tillfällen uppmanat FN-styrkorna att evakuera från södra Libanon.

Israels beskjutning av FN-styrkornas positioner, där flera soldater har skadats, har fördömts starkt av FN, EU och påven. 34 länder har gemensamt fördömt attackerna.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Netanyahu: Fortsätter attackera Hizbollah

Israel kommer att fortsätta attackera Hizbollah i Libanon. Det säger premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med att han på måndagen besökte den militärbas i norra Israel som utsattes för en drönarattack som dödade fyra soldater.

– Vi kommer att fortsätta slå skoningslöst mot Hizbollah i alla delar av Libanon, även i Beirut, säger Netanyahu.