Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort, ljust hår iförd en svart skjorta, stående framför en blå bakgrund. Den högra sektionen visar en soldat iförd militärkläder och hjälm, som sitter på en bepansrad fordon med kamouflagefärg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Qatar och ett långt inbördeskrig har skapat unika förutsättningar för Libanons egna trupper. Foto: Sebastian Comar Alm

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Frankrike ger över en miljard kronor till Libanon

Frankrike lovar ett stödpaketet på 100 miljoner euro, runt 1,1 miljard svenska kronor, till Libanon.

- Det behövs massiva stöd för Libanons befolkning, både till de hundratusentals människor som tvingats fly kriget och för de samhällen som nu inrymmer dem, sa Macron under en konferens för Libanon i Frankrike, skriver AP.

Frankrike hoppas att deltagarna kommer att donera upp mot 4,5 miljarder kronor, vilket FN säger att Libanon brådskande behöver.

Denna veckan har bland annat Italien sagt att de ska stötta Libanon med runt 115 miljoner kronor och Tyskland att de ska stötta med runt 680 miljoner kronor.

Libanon var ett franskt protektorat fram till 1943.

Frankrikes president Emmanuel Macron välkomnar Libanons premiärminister Najib Mikati till Élyséepalatset i Paris. Foto: Mohammed Badra/TT

Överblick

Markerad händelse

Uppgifter: Journalister dödade i Libanon

Ett journalistteam som befann sig på ett hotell i Libanon ska ha dödats i en explosion, uppger den libanesiska statliga nyhetsbyrån NNA.

Tre personer ska ha dött. Två av dem jobbade för pro-iranska Al-Mayadeen och en ska ha jobbat för Hizbollah-kopplade Al-manar, skriver AP.

På fredagsmorgonen kallade Libanons informationsminister dödandet av de tre journalisterna för ett krigsbrott, rapporterar Reuters.

Markerad händelse

Nya flyganfall mot södra Beirut

Israels militär IDF har än en gång genomfört flyganfall mot mål i libanesiska Beiruts södra områden. Detta kort efter att via ett inlägg på X ha uppmanat invånare i två specifika stadsdelar att evakuera.

Angreppen, som orsakade kraftig rökutveckling, bekräftas av både Libanons statliga nyhetsbyrå NNA och AFP.

En stund senare kom ytterligare en evakueringsorder som rör tre byggnader i södra förorter till staden.

Markerad händelse

12 döda i 111 registrerade anfall mot Libanon

Israeliska attacker mot libanesiska städer har dödat minst 12 personer under torsdagen, enligt statliga medier. Sex dödades i staden al-Halaniyeh, fyra i Kfar Tebnit och två i byn Majdal Zoun. Flera har skadats i anfallen. Det rapporterar libanesisk statlig media samt landets hälsodepartement.

Under de senaste 24 timmarna har 111 israeliska flygangrepp registrerats, vilket ökar det totala antalet attacker till 10 950 sedan eskaleringen startade, enligt samordnaren för Libanons kriskommitté och landets miljöminister, Nasser Yassin.

Markerad händelse

En miljard dollar utlovas till stöd för Libanon

Dussintals länder och internationella organ, inklusive USA, Frankrike och FN, har utlovat en miljard dollar till Libanon under en humanitär biståndskonferens i Paris. Det motsvarar cirka 10,6 miljarder kronor.

Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot sa under sitt avslutande anförande vid toppmötet att 70 länder och 15 FN-organ kollektivt kommit överens om att ge 800 miljoner dollar i humanitärt bistånd och 200 miljoner dollar till säkerhetsstyrkor.

"I dag kan jag verkligen säga att jag känner att Libanon inte är ensam." sa Libanons premiärminister Najib Mikati under konferensen efter beslutet.

Markerad händelse

Uppgifter: Israeliska soldater använder palestinier som mänskliga sköldar

Israels militära operationer i Gaza har rapporterats involvera användning av palestinier som mänskliga sköldar. Uppgifterna stöds av vittnesmål från palestinska civila, israeliska soldater och internationella människorättsorganisationer, enligt CNN.

Soldater ska under operationerna tvingat civila att gå före dem för att skydda sig mot potentiella sprängämnen och fällor. Soldaterna ska ha fått instruktioner om att "deras liv är viktigare än palestiniernas liv", vilket har väckt stor internationell kritik.

Israels armé har stött på ett omfattande nätverk av tunnlar och fällor som Hamas använder, vilket har föranlett denna kontroversiella taktik.

Markerad händelse

Stridsvagnar attackerar sjukhus i Gaza

Israel har inlett ett angrepp mot Kamal Adwan-sjukhuset i norra Gaza, rapporterar vårdpersonal på torsdagen. Det är en av de få återstående medicinska anläggningarna i regionen, vilken är överfylld med patienter efter den israeliska militärens nu 20 dagar långa markinvasion i norr.

Enligt alJazeera har militären öppnat eld mot sjukhuset trots att det fortfarande finns civila och personal kvar i byggnaden.

Den israeliska militären har i nuläget inte kommenterat situationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fotograf fångade israelisk attack i Beirut på nära håll

Efter en israelisk uppmaning till evakuering av flera hus i Beiruts södra förorter, valde fotografen Bilal Hussein från nyhetsbyrån AP att stanna. Han kunde då på nära håll dokumentera den efterföljande attacken.

Enligt AP ger Husseins material från attacken i Libanons huvudstad Beirut en slående bild av hastigheten, kraften och förödelsen i modern krigföring.

I videon syns den israeliska bomben slå ner och rasera en byggnad. Det finns inga rapporter om skadade.

Israel har inte närmare förklarat varför den här byggnaden attackerades annat att det fanns ”intressen och faciliteter” kopplade till Hizbollah i den.

Läs hela artikeln här.

Qatar i möte med Hamas: "Ingen klar plan"

Qatars premiärminister och utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani bekräftade på torsdagen att landet återupptagit dialogen med Hamas politiska ledning i Doha efter dödandet av gruppens ledare Yahya Sinwar i Gaza förra veckan.

"Vi har haft några möten med dem de senaste dagarna. Jag tror att det fortfarande är oklart vilken väg som kommer tas framåt," sa han vid en presskonferens.

Al Thani tillade att Hamas hållning gällande vapenvila och förhandlingar om gisslan förblir oförändrad.

Markerad händelse

Blinken: Stöd på nära 1,5 miljarder till Palestinier

USA ska stötta Gaza och Västbanken med nära 1,5 miljarder kronor (135 miljoner dollar) i ekonomiskt stöd, vilket offentliggjordes av den amerikanska utrikesministern Antony Blinken.

Ministern poängterade att det är viktigt att det ekonomiska stödet når hela vägen in i Gaza.

Antony Blinken är på sin elfte resa till Mellanöstern sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut. I tisdags träffade han Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och i dagarna tror han att förhandlingar startar om en vapenvila.

USA, Egypten och Qatar försöker återigen förhandla fram ett avtal om vapenvila, något de försökt få till under en längre tid.

Blinken är på resa för att försöka förhandla fram ett avtal om vapenvila. Det gör han tillsammans med bland annat Qatar där han på torsdagen träffade premiärministern Abdulrahman al-Thani. Foto: Nathan Howard/TT