Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut. Natten mot 1 oktober 2024 gick Israel också in med marktrupper över den libanesiska gränsen. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut. Natten mot 1 oktober 2024 gick Israel också in med marktrupper över den libanesiska gränsen. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Robotattacker mot Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, rapporterar om attackerna mellan Israel och Iran den 1 oktober. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Bränder i norra Israel efter raketattacker

Bränder har brutit ut i några områden i norra Israel efter raketattacker från Libanon, rapporterar israeliska Channel 12.

Enligt den israeliska militären, IDF har totalt fler än 240 raketer avfyrats från Libanon mot norra Israel under onsdagen.

Överblick

Israel utökar evakueringen i Libanon – norr om buffertzonen

Israels armé fortsätter att uppmana människor i södra Libanon till evakuering. Nu har militären beordrat evakuering av byar och städer norr om FN:s buffertzon från 2006, rapporterar AP.

Enligt nyhetsbyrån kan det innebära att markoperationen utökas ytterligare.

”För din säkerhet måste du evakuera ditt hem omedelbart och bege dig norr om Awali-floden. Rädda ditt liv”, skriver IDF:s talesperson Avichay Adraee på X som citeras av Omni.

Enligt BBC rör det sig om 25 nya områden – bland annat staden Nabatieh med mellan 60 000 och 100 000 invånare.

Libanons armé: Soldat död efter insats med Röda korset

En soldat har dödats och ytterligare en skadats vid med ett israeliskt anfall, uppger den libanesiska armén enligt Reuters.

Attacken ska ha skett i staden Taibe i södra Libanon i samband med en evakuering och räddningskonvoj tillsammans med det libanesiska Röda korset, skriver Reuters.

Röda korset uppger att fyra av deras sjukvårdare skadades i attacken, rapporterar AP. Först uppgavs det att de fyra dödats men dessa uppgifter tillbakavisades senare.

Röda korset uppger, enligt AP, att konvojen var samordnad med FN:s s fredsbevarande styrkor.

Hälsodepartementet i Libanon: Dödssiffran stiger i Beirut

Dödssiffran efter nattens attack mot centrala Libanon stiger. Vid lunchtid på torsdagen uppger hälsodepartementet i Libanon att nio personer dött, rapporterar Al Jazeera.

Antalet skadade ska ha stigit till 14.

Markerad händelse

Israel: Har dödat högt uppsatt person inom Hamas

IDF uppger att de har dödat tre seniora personer inom Hamas. Enligt Israel ska de tre dödats i ett flyganfall för tre månader sedan, skriver Jerusalem Post.

En av de tre, Rawhi Mushtaha, stod, enligt Israel, nära Hamasledare Yahya Sinwar – som var med och orkestrerade attacken mot Israel 7 oktober, skriver AP.

Yahya Sinwar tros fortfarande vara i livet och befinna sig i Gaza.

Belgiska journalister skadade i Beirut

En belgisk journalist och en fotograf har skadats i Beirut, uppger Nieuwsblad med hänvisning till DPG Media. Teamet ska ha varit på plats i Hizbollah-kvarter natten mellan onsdag och torsdag när de skadades.

Belgiska UD ska ha bekräftat för Nieuwsblad. De ska ha förts i säkerhet och fått vård.

Fotografen uppges ha blivit skjuten i benet medan journalisten ska ha fått skador i ansiktet, enligt HLN. Tidningen beskriver det som att teamet blev attackerade.

Huthirebellerna: Nya anfall mot Israel

Shiaislamistiska huthirebellerna i Jemen säger sig ha attackerat Israel igen. Drönare ska skickats mot Tel Aviv, enligt TT.

Uppgifterna har ännu inte bekräftats från israeliskt håll. Israel har däremot kort omnämnt ett "misstänkt flygande mål" som stoppades av militär utanför Israels kust under natten, skriver nyhetsbyrån.

UI-chefen om Israels nästa drag mot Iran

Israel har sagt att de kommer att svara på tisdagens attack från Iran. Rouzbeh Parsi, Mellanösternchef på Utrikespolitiska institutet, säger att israeliska politiker betonar att det kommer att bli något märkbar.

– Det alla är oroliga för är att de attackerar oljeinstallationer eller kärnteknikanläggningar. Gör Israel det kommer Iran inte att se det som en avslutning utan en fortsättning på nästa kapitel, säger han.

Rouzbeh Parsi tror att det ligger i farans riktning.

– Risken att de gör något sånt är stor eftersom de inte längre verkar lyssna på Biden.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Röda korset i Beirut: "Är en kaotisk situation"

Över en miljon människor är på flykt i Libanon, enligt FN. Hjälporganisationer varnar för att situationen blir mer och mer akut.

– Det är väldigt kaotisk situation, säger Andreas Sandin, landschef för Röda korset och på plats i Beirut.

Han beskriver hur tusentals människor sover på gator och i parker.

– Det är skrämmande för alla och speciellt alla barn som bor ute på gatorna.

Den libanesiska sjukvården är redan ansträngd. Röda korset försöker etablera kliniker för att avlasta sjukvården.

– Just nu är det fokus på att rädda liv och möta de basala behoven människor har. Det handlar om en väl fungerande ambulansverksamhet, samla in blod till skadad men också tak över huvudet, mat och vatten.

ÖB: "Står verkligen och väger"

Michael Claesson, Sveriges nya överbefälhavare, beskriver situationen i Mellanöstern som allvarlig.

– Det står verkligen och väger. Det handlar om spelet mellan Israel och Iran, säger han i Morgonstudion.

Han säger också att Israels försök till avskräckning inte fungerat fullt ut.

– För att markera kan man åtminstone vänta sig en ganska hård respons från israelisk sida, säger Michael Claesson.

Markerad händelse

Israel: Återvänd inte till era hem i södra Libanon

Israels armé uppmanade människor att lämna ett dussintal samhällen och städer i södra Libanon under onsdagen. Nu upprepar militären budskapet om att hålla sig fortsatt borta, rapporterar Al Jazeera.

Talespersonen Avichay Adraee uppger i en post på sociala medierna att striderna kommer att fortsätta.

"Var försiktig, du är förbjuden att åka söderut. Att röra sig söderut kan bli farligt för dig", skriver han enligt Al Jazeera.