Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut. Natten mot 1 oktober 2024 gick Israel också in med marktrupper över den libanesiska gränsen. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut. Natten mot 1 oktober 2024 gick Israel också in med marktrupper över den libanesiska gränsen. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Explosion under natt, sönderbombat hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel har gått in med trupper i Libanon. Foto: AP/AFP

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Källa: Räderna var bara ett kort avstånd från gränsen

En israelisk säkerhetskälla uppger till Reuters att militärens räder i södra Libanon var begränsade och endast gick ett kort avstånd över gränsen.

Källan sa även att en markoffensiv mot Beirut inte är aktuellt, enligt nyhetsbyrån.

Överblick

Källa: Irans robotar kan nå Israel inom 12 minuter

En källa med insyn säger till Barak Ravid, reporter på amerikanska Axios, att Iran planerar att enbart använda sig av ballistiska robotar i en kommande attack mot Israel.

Robotarna sägs ha förmåga att nå Israel inom 12 minuter, en uppgift som rimmar med vad som rapporterades i samband med Irans attack mot israel i april, då flera hundra drönare och robotar avfyrades.

Amerikanska källor har under eftermiddagen sagt att angreppet väntas inledas inom 12 timmar. Det israeliska luftvärnet har sagt sig stå redo att möta ett eventuellt hot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

100 000 har flytt till Syrien

Runt 100 000 människor har korsat gränsen till Syrien för att komma undan stridigheterna i Libanon, rapporterar UNHCR.

Stora grupper, inklusive kvinnor och små barn, har tillbringat nätterna utomhus i sjunkande temperaturer i väntan på hjälp, enligt UNHCR.

Den humanitära krisen i Syrien är enligt organisationen redan allvarlig, förvärrad av jordbävningarna 2023 och den pågående konflikten, och miljontals människor i Syrien är i akut behov av hjälp.

Markerad händelse

USA inför sanktioner mot israeliska bosättare

USA inför sanktioner mot israeliska bosättare på Västbanken, meddelar USA:s finansdepartement i ett pressmeddelande.

Det rör sig om gruppen Hilltop Youth, som enligt USA består av "extremistiska israeliska bosättare" som vid upprepande tillfällen attackerat palestinier och förstört palestiniers hem på Västbanken.

Sanktionerna innebär bland annat att alla tillgångar hos medlemmar i gruppen som befinner sig i USA blockeras och måste rapporteras till den amerikanska myndigheten Ofac.

"USA kommer fortsätta att utkräva ansvar och rättvisa för all typ av våld som riktas mot civila på Västbanken, oavsett vem som är förövare eller offer", står det i pressmeddelandet.

Israel genomför nya anfall mot Beirut

Israel genomför på tisdagseftermiddagen ytterligare luftangrepp mot Beiruts södra förorter. IDF har hittills meddelat att man har genomfört vad man kallar en precisionsattack, men har inte gett några fler detaljer.

The Guardian rapporterar att minst två flyganfall ska ha skett i Dahieh i södra Beirut och att målet för attackerna ännu är oklart.

Nya attacker mot Dahieh i södra Beirut på tisdagseftermiddagen. Foto: AP/TT
Markerad händelse

USA: Iran planerar robotattack mot Israel

USA har indikationer på att Iran förbereder för att "inom kort" utföra en robotattack mot Israel, skriver Reuters med hänvisning källor i Vita huset.

Enligt källorna hjälper USA till med försvarsförberedelser inför attacken för att skydda Israel. En direkt attack mot Israel från Iran skulle innebära "svåra konsekvenser" för Iran, uppger en källa.

En källa säger till NYT att attacken kan inledas inom 12 timmar.

En annan amerikansk källa säger till Reuters och flera andra medier att attacken skulle kunna bli lika omfattande, eller större, än den Iran utförde i april.

Israels militär säger att luftvärnet är förberett på en attack från Iran men att inget hot ännu har identifierats.

Två flyktingar sover på en trottoar i Beirut
Barn på flykt undan striderna sover på en trottoar i Beirut. Över en miljon människor i Libanon befaras ha tvingats på flykt efter de senaste veckornas eskalering. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Frederiksen (S) öppnar för militärt ingripande

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) öppnar för att länder ingriper militärt i Mellanöstern för att stoppa konflikten, rapporterar danska TV2 med hänvisning till nyhetsbyrån Ritzau.

Exakt hur det skulle gå till specificerar hon inte, men säger att det skulle kunna gå med hjälp av mandat från FN.

Hon ser en tvåstatslösning som den enda lösningen på konflikten.

– Det kan bara ske om det internationella samfundet säger att nu måste vi genomdriva det.

På måndagen gick Turkiets president Erdogan ut och sa att FN borde rekommendera att ta till våld om FN:s säkerhetsråd misslyckas med att stoppa Israels attacker i Gaza och Libanon, rapporterar Reuters.

Markerad händelse

Israel tar in ytterligare reservister 

Israeliska militären kallar in fyra reservbrigader för vad man beskriver som operativa uppdrag vid den norra gränsen mot Libanon, skriver Reuters.

”Det kommer att möjliggöra en fortsättning av den operativa aktiviteten mot terrororganisationen Hizbollah och uppnåendet av operativa mål, inklusive säker återkomst till sina hem för invånare i norra Israel”, meddelar IDF i ett uttalande.

Förra veckan kallade Israel in två reservbrigader, även det för "operativa uppdrag" i norr.

En israelisk infanteribrigad är enligt AFP mellan 1 000 och 2 000 soldater stor. En brigad pansartrupper har personal för 100 pansarfordon. IDF har ännu inte sagt vilken typ av brigader det nu handlar om.

IDF: Utfört över 70 räder i Libanon senaste året

Israels militär uppger att de sedan 7 oktober förra året utfört över 70 mindre räder inne i Libanon. De säger sig bland annat ha förstört tunnlar, vapen och andra Hizbollahmål. Det skriver Times of Israel.

IDF uppger att de har nått omkring 1 000 olika Hizbollahmål, vissa flera kilometer från gränsen, och att målen fanns både inne i libanesiska byar och i skogsområden, enligt tidningen.

NRK:s korrespondent: Iran håller sig utanför

Hizbollahs allierade Iran har ännu inte gått ut och kommenterat den markoffensiv som just nu pågår i södra Libanon.

Att Iran ska ge sig in är något många varit rädda för då det kan eskalera situationen ytterligare.

- Men än så länge har de inte visat något intresse för det, säger norska NRK:s korrespondent Yama Wolasmal som befinner sig i Beirut.

Wolasmal berättar att han pratat med libaneser som är besvikna över att Iran inte gett mer stöd till Hizbollah.

- Iran vet att om de blir involverade i ett krig med Israel blir de också indragna i ett krig med USA - och det vill man undvika, säger han.