Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Sjätteklassaren Jihan sitter i den provosoriska skolan i Gaza, där mattor lagts ut på marken. I bakgrunden syns flera andra barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattorna har lagts ut på sanden och lektionen kan börja. En av dem som deltar är sjätteklassaren Jihan: ”Jag är rädd för höga skrämmande ljud” Foto: Youssef Ruzzi

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Israel inte överens om svar till Iran

Israels säkerhetskabinett som möttes igår för att diskutera ett svar på en tidigare attack från Iran kunde inte komma fram till ett beslut, säger en källa till CNN.

Enligt källan har dock Israels och USA:s syn på saken kommit närmare varandra.

Israels försvarsminister Yoav Gallant har tidigare sagt att svaret kommer att vara "mäktigt, exakt, och framförallt överraskande", medan Joe Biden manat Israel att låta svaret vara "proportionerligt".

Överblick

Markerad händelse

Flyglarm över Israel under fredagskvällen

Flyglarm ljuder över flera områden i centrala Israel till följd av "ett fientligt flyginfiltration". Det uppger den israeliska militären enligt nyhetsbyrån Reuters på fredagskvällen.

Militären uppger att man oskadliggjort ett objekt och att ingen människa har kommit till skada.

Markerad händelse

Sydeuropeiska jättarna: Brott mot resolution

Med anledning av att fyra soldater ur FN:s fredsbevarande styrkor skadats av israelisk beskjutning i Libanon under torsdagen och fredagen har Spanien, Italien och Frankrike givit ett gemensamt utfallande.

"Vi, ledare över Frankrike, Spanien och Italien fördömer de riktade anfallen mot Unifil av IDF".

Unifil är FN:s organ för fredsbevarande trupper i Libanon som under resolution 1701 ska försöka motverka fientligheterna mellan Israel och Hizbollah. De senaste attackerna är brott mot direktivet påminner de Sydeuropeiska länderna.

"Attackerna är oförsvarbara och ska omedelbart sluta", skriver man.

Kraftigt raketregn över norra Israel

Under fredagskvällen avfyrades ett hundratal robotar och raketer av milisrörelsen Hizbollah mot norra Israel.

Israelisk militär sade att omkring 100 raketer av olika slag hade upptäckts inom en halvtimme, varav 80 avfyrades i en första attack, följt av en andra våg av raketer omkring tjugo minuter senare.

De flesta raketerna sköts ned av israeliskt luftförsvar, men några föll och upptäcktes på israelisk mark.

Samtliga avfyrades från Libanon, enligt militären.

Hizbollah har så gott som dagligen beskjutit Israel med raketer från Libanon det senaste året, allt sedan Gazakriget bröt ut i och med Hamas storskaliga angrepp mot Israel.

(TT)

DR: Danska observatörer i beskjutet FN-läger

Källor uppger för DR att det finns danska FN-observatörer på plats på en av de beskjutna FN-posteringarna i Naqoura, i södra Libanon.

Danskarna ska vara officerare och ha rollen som observatörer, vilka ska observera om exempelvis vapenstillestånd upprätthålls. Danska försvarsmakten vill inte uppge för DR hur många danskar som är på plats på den beskjutna basen.

Som observatör är man obeväpnad, skriver DR. De kamperar dock tillsammans med de fredsbevarande trupperna.

Markerad händelse

IDF: Beskjutning skadade FN-soldater

Den israeliska militären bekräftar under fredagseftermiddagen att deras beskjutning skadade två av FN:s fredsbevarande trupper (Unifil) i södra Libanon.

"En första undersökning indikerar att under incidenten registrerades en träff på en Unifil-post, som låg ungefär 50 meter från hotet. Det resulterade i två skadade Unifil-personer", skriver den israeliska militären på Telegram.

Militären uppger att de hade identifierat ett hot i närheten av FN-positioneringen och därefter varnat personalen att söka sig till säkra platser och stanna där.

Under kvällen ska den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin ha ringt sin israeliska motpart och bett honom säkerställa FN-truppernas säkerhet, skriver Reuters.

Markerad händelse

Libanesiska armén: Två soldater dödade

Två libanesiska soldater dödades och tre skadades då Israel anföll en militär post i södra Libanon, uppger den libanesiska armén enligt AP.

Sedan israeliska trupper invaderade Libanon har det varit strider mellan dem och Hizbollah. Den Libanesiska armén har under samma tid dragit sig tillbaka från gränsen.

Den 3 oktober dödades dock en libanesisk soldat under en evakuering med Röda korset. Enligt Libanons armé var det ett israeliskt anfall.

Den 30 september dog en annan soldat då en israelisk drönare anföll en militär post, skriver AP.

Markerad händelse

IDF: "Djupt oroade över incidenter"

"Den israeliska militären (IDF) har uppmärksammats om att två FN-soldater skadades under IDF:s strider mot Hizbollah i södra Libanon. IDF är djupt oroade över incidenter såsom denna och genomför en undersökning på högsta nivå...", skriver en talesperson för militären på X under fredagen.

Israel ska enligt uppgifter ha beskjutit FN:s fredsbevarande trupper vid flera tillfällen under torsdag och fredag. Vid en FN-positionering fick ett IDF-fordon uppställda väggar att rasa.

Fyra FN anknutna militären har skadats och beskjutningen har lett till hård kritik från bland annat Italiens försvarsminister, Frankrikes utrikesminister och FN:s generalsekreterare.

Frankrike kallar upp Israels ambassadör

Israeliska skott mot FN:s fredsbevarande styrkor är brott mot internationell lag och måste genaste upphöra - det menar Frankrikes utrikesdepartement som under fredagen kallade upp den israeliska ambassadören, enligt rapport från Reuters.

Israel ska enligt uppgifter ha attackerat FN:s fredsbevarande trupper vid flera tillfällen under torsdagen och fredagen. Fyra FN anknutna militären har skadats och beskjutningen har lett till hård kritik från bland annat Italiens försvarsminister och FN:s generalsekreterare.

Den israeliska militären har sagt till Times of Israel att de utreder en händelse under fredagen då två FN-soldater skadades.

Flervåningshus har kollapsat efter israelisk attack mot Beirut

Chock, sorg och rädsla sprids bland de boende i området Basta efter gårdagens attack i centrala Beirut.

Förstörelsen är enorm, det brinner fortfarande ur all bråte.

Man ser rakt in i människors hem och överallt ligger små påminnelser om ett liv. Fotografier, ett libanesiskt pass, bitar av möbler och ett häfte med matematikläxa.

De som överlevt packar ihop sina saker och lämnar. Många i tårar.

Gilda Hamidi-Nia/SVT