Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

En person står på en trottoar och håller upp en skylt med texten ”Pray and Fast to End Abortion in North Dakota.” Bakgrunden visar byggnader och parkering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Stefan Åsberg återvänder till samma abortklinik i USA som han besökte för 11 år sedan. Fri abort är fortfarande en infekterad fråga – och tonläget högt inför valet. Foto: SVT

Val i USA 2024

Trump: Har inte sett bevis för valfusk

När republikanernas presidentkandidat Donald Trump får frågan om han sett något bevis för att valet 2024 inte är rättvist svarar han:

- Det har jag inte. Jag är dessvärre bekant med den andra sidan och den är inte bra, men jag har inte sett något, medger han vid en presskonferens i North Carolina på måndagen, rapporterar Axios.

Trumps många påståenden om att valet 2020, då han förlorade mot Joe Biden, varit riggat har motbevisats i flera rättegångar. Även inför det stundande USA-valet har han påstått att valsystemet är riggat och sagt att han kommer att erkänna resultatet om "det är fritt och rättvist".

Överblick

Trump anklagar brittiskt parti för valpåverkan

Trumps kampanj anklagar Harris kampanj och brittiska partiet Labour för valpåverkan, rapporterar BBC. Det ska handla om en Labour-politiker som på sin Linkedin skrivit att han och 100 medarbetare i partiet ska åka till USA för att kampanja.

Enligt BBC ska personerna göra detta som privatpersoner, inte på uppdrag av Labour.

Utländska medborgare får delta i kampanjaktiviteter i USA - så länge de inte får ekonomisk ersättning, skriver BBC.

Bill Gates stöttar Harris med miljonbelopp

Microsoftgrundaren Bill Gates har stöttat Kamala Harris kampanj med 500 miljoner kronor, skriver New York Times.

Gaates, en av världens rikaste personer, har inte offentligt visat sitt stöd för kandidaten men tre insatta källor har berättat om det för New york times.

Han har tidigare inte gjort liknande donationer tidigare.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA-korrespondenten om senaste opinionen: "Som att singla slant"

Enligt en sammanställning av opinionsmätningar har republikanske Donald Trump, med 0,2 procentenheter, tagit ledningen i den viktiga vågmästarstaten Pennsylvania.

- Det innebär ju att det i princip fortfarande står lika, men det finns en symbolisk vikt i att Donald Trump ligger före Kamala Harris här för första gången sedan hon tog över efter Joe Biden, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i tisdagens Aktuellt.

Och om Trump vinner i Pennsylvania innebär det att han säkrar antalet elektorsröster som krävs för att enbart behöva vinna i två andra vågmästarstater, där han dessutom redan leder, säger Youcefi.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Elon Musks vallotteri kan vara olagligt

Den som skriver under en namninsamling för "yttrandefrihet och rätten att bära vapen" har chansen att vinna motsvarande 10,5 miljoner kronor - och får 100 dollar för besväret.

Teslagrundaren och Trumpsupportern Elon Musks vallotteri har kritiserats från flera håll och en del experter menar till och med att det kan vara olagligt.

Till AP säger en professor vid UCLA att namninsamlingen i sig inte är olaglig men att den kan "väcka frågor om lagligheten". Detta då det inte är lagligt att betala personer för att registrera sig för att rösta, vilket är ett krav på den som vill delta.

I klippet ger Elon Musk bort en miljon dollar till en slumpad väljare.

USA: Miljonbelöning för tips om valpåverkan

USA har utlyst en belöning på uppemot 10 miljoner dollar, motsvarande drygt 105 miljoner kronor, för tips om utländska personer eller grupper som försöker påverka amerikanska val.

Beskedet kommer med bara veckor kvar till presidentvalet den 5 november.

I ett tillkännagivande från utrikesdepartementets pekas den ryska mediaorganisationen Rybar ut, som enligt departementet använder sociala medier för att ”skapa osämja, främja social splittring, underblåsa partipolitisk och rasistisk osämja och uppmuntra hat och våld i USA”.

Varken Rybar eller ryska myndigheter har kommenterat påståendet. (TT)

Beväpnad man stoppad nära Trump-möte

En person stoppades under lördagen lite mer än en kilometer i från presidentkandidaten Donald Trumps valmöte i Coachella i delstaten Kalifornien i USA.

Mannen hade en förfalskad inträdesbiljett och flera olika sorters vapen på sig. Polisen tror att mannens planer var att försöka skjuta Trump.

Mannen greps men släpptes sedan mot borgen under lördagen

Vi stoppade troligtvis ytterligare ett mordförsök, säger Chad Bianco, sheriff i Riverside County till New York Post.

(TT)

Trump ska beskyddas som en sittande president

Donald Trumps stab har begärt utökat beskydd för att presidentkandidaten ska kunna genomföra sin kampanj, skriver The New York Times.

Staben känner sig begränsade i sin planering av Trumps kampanjande med anledning av hotbilden mot honom, och bad därför Vita huset och Secret Service om fler medel.

Säkerhetsåtgärderna som efterfrågas är bland annat skottsäkert glas vid kampanjmöten, flygförbud ovanför Trumps boenden och kampanjplatser, samt säkerhetsklassade militära medel som endast sittande presidenter har tillgång till.

Under kvällen frågades president Joe Biden ut om förfrågan.

- Trump borde beskyddas som om han vore sittande president, svarade Biden, enligt Reuters.

Hörrni det fick bli sista frågan. Tack snälla för alla engagerade frågor. Har skrivit så fingrarna brunnit men ändå bara hunnit besvara en bråkdel. Hör gärna av er i sociala medier eller på mejl om ni har frågor. Och missa inte vår Valvaka den 5 november. Det blir spännande! Godnatt Sverige!

F • Vilken skulle du säga är viktigare delstaten att hålla koll på?

Pennsylvania, utan tvekan. Där finns ett county som heter Erie County, som brukar rösta såsom Pennsylvania. Så håll koll på Erie County under valnatten!