• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

. Foto: TT

Senaten granskar misstänkt ryskt spionage

Uppdaterad
Publicerad

En kommitté i den amerikanska senaten meddelar att en utredning inleds om ryskt spionage. Beskedet kommer med anledning av underrättelseuppgifterna om Moskvas inblandning i valet 2016 och möjliga band till amerikanska partier, som ”väcker allvarlig oro”.

Utredningen, som stöds av både demokrater och republikaner, kan leda till att tjänstemän både i avgående presidenten Barack Obamas administration och tillträdande Donald Trumps, kan tvingas vittna.

Amerikanska underrättelsetjänster anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att ha beordrat ett försök att blanda sig i valet för att stödja Trump och skada motståndaren Hillary Clintons kampanj.

Trump och Ryssland

Tät kontakt med Rysslands ambassadör

Det har också framkommit att Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn under en tid haft täta kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergey Kislyak, rapporterar CNN.

Ett av samtalen ska ha ägt rum den 29 december – samma dag som president Obama meddelade utvisningen av 35 ryska diplomater. Men källor men insikt i kontakten menar att samtalet inte berörde sanktionerna mot Ryssland, utan endast handlade om hur man logistiskt ska gå till väga för att sätta upp ett framtida telefonmöte mellan Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Trump beskyller underrättelsetjänsten

Trump, som tillträder om en vecka, har upprepade gånger tillbakavisat påståenden om att Moskva hjälpte honom till segern i presidentvalet. Han har också jämfört amerikansk underrättelsetjänst med ”Nazityskland”, för att ha läckt analyser till medier för att underminera honom.

Kommittén säger att det mesta av utredningsarbetet kommer att göras utan offentlig insyn för att sekretessbelagd information ska skyddas.

”Kommittén kommer att följa underrättelseuppgifterna vart de än leder. Vi kommer att genomföra utredningen snabbt, och det kommer att bli rätt”, säger kommittén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet