• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Den ryska insatsen var omfattande, sofistikerad, och beordrades av president Putin själv för att hjälpa Donald Trump att skada Hillary Clinton.”, skriver demokraten Mark Warner. Foto: TT

Senatens underrättelseutskott: ”Ingen tvekan om att Ryssland gjorde exempellös insats för att störa presidentvalet”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska senatens underrättelseutskott stödjer underrättelsetjänsternas tidigare slutsats att Ryssland försökte öka Donald Trumps möjligheter att vinna presidentvalet 2016.

”Det råder ingen tvekan”, skriver den republikanske utskottsledaren om uppgiften att Ryssland lade sig i valrörelsen.

Underrättelseutskottets slutsats blev offentlig på onsdagen efter en utfrågning bakom stängda dörrar av de tidigare cheferna för underrättelsetjänsterna CIA, NSA och National Intelligence.

Utfrågningen var en del av utskottets undersökning som inleddes för 14 månader sedan, efter anklagelser om rysk inblandning i amerikanska presidentvalet 2016.

Trump och Ryssland

”Det råder ingen tvekan om att Ryssland gjorde en exempellös insats för att störa 2016 års val, skriver ordföranden för utskottet, den republikanske senatorn Richard Burr”, i ett uttalande på Twitter.

”Den ryska insatsen var omfattande, sofistikerad, och beordrades av president Putin själv för att hjälpa Donald Trump att skada Hillary Clinton.”, skriver demokraten Mark Warner, vice ordförande, i samma uttalande av utskottet.

Stödjer tidigare slutsatser

Senatens underrättelseutskott stödjer därmed slutsatserna i de undersökningar som flera amerikanska underrättelsetjänster gjorde under den tidigare presidenten Barack Obama.

Utskottet har bland annat hört tidigare CIA-chefen John Brennan, tidigare NSA-chefen Mike Rogers och tidigare chefen för National Intelligence James Clapper.

Den republikanske presidenten Donald Trump och många av hans allierade har upprepade gånger avfärdat tanken att Ryssland försökt påverka valutgången till hans fördel.

Senatens underrättelseutskott förväntas släppa en mer detaljerad utvärdering under de kommande veckorna som behandlar frågan om maskopi, uppger Wall Street Journal.

Representanthuset avfärdade rysk inblandning

Senast i mars uppgav det amerikanska representanthusets underrättelsekommitté, där majoriteten är republikaner, att det inte finns några bevis för ”samverkan, samordning eller en konspiration mellan Trumps kampanj och ryssarna”.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

”Inget åtal”

Det har gått exakt ett år sedan den särskilde åklagaren och tidigare FBI-chefen Robert Mueller inledde sin utredning av ”den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanskapresidentvalet 2016 och relaterade frågor”.

Han utsågs av det amerikanska justitiedepartementet och vill förhöra president Donald Trump.

Fakta: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i ryssutredningen.

Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas rival Hillary Clinton.

I maj förra året avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Enligt Comey bad presidenten honom ”släppa” utredningen av Flynn.

Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av ”den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanskapresidentvalet 2016 och relaterade frågor”.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet