Den första rapporten om sexuellt våld i krigets Ukraina kom för ett par veckor sedan. I en by i Brovary-regionen bröt sig en rysk soldat in i ett privat hus och sköt ägaren. Därefter våldtog han och hans kollega upprepade gånger ägarens fru, och hotade henne med våld och vapen, uppgav Iryna Venediktova, Ukrainas chefsåklagare, på sin Facebooksida den 22 mars.
Sedan dess har ytterligare fall uppdagats. I människorättsorganisationen Human Rights Watch rapport, som publicerades på söndagen, inkluderas bland annat att ryska militära styrkor gjort sig skyldiga till ett fall av upprepad våldtäkt i de ryskockuperade delarna av Tjernihiv, Charkiv och Kiev-regionerna. Dessutom utreder den globala kvinnorättsorganisationen Global Network of Women Peacebuilders sex fall av våldtäkt i östra Ukraina som ska ha skett för en månad sedan.
”Billigt, långtidsverkande vapen”
Att sexuellt våld används som vapen i krigs- och konfliktdrabbade områden hör inte till ovanligheterna, menar Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna som stödjer kvinnorättsorganisationer i konfliktområden.
– Det är ett billigt, långtidsverkande vapen som kan användas både för att förnedra och skada motståndarsidan. Det skadar också de kvinnor och flickor, men även män och pojkar, som utsätts och ger dem trauman och men för livet.
Saknas officiella siffror
Några officiella siffror över hur många fall av sexuellt våld som ägt rum i Ukraina sedan Rysslands invasion av landet den 24 februari finns inte. Men Tötterman Andorff räknar med att det, liksom i alla konflikter, finns ett stort mörkertal.
– Jag tror det är en ganska hemsk situation som pågår i Ukraina just nu. Kriget följer de mönster som vi har sett under de 30 år Kvinna till Kvinna har jobbat med det här.
Det är inte bara ryska militära styrkor som våldför sig sexuellt. I Vinnytsia, en stad i västra Ukraina, polisanmälde en kvinnlig lärare att en ukrainsk soldat släpat in henne i skolbiblioteket och försökt våldta henne, rapporterar The Guardian.
– Det är en del i hela konfliktcykeln. Det stannar inte bara vid att kvinnor utsätts för sexuellt våld av motståndarens styrkor, utan det sker i princip i alla steg på vägen, säger Tötterman Andorff.
Sexuellt våld i konflikter
Sexuellt våld och sexuellt utnyttjande i krig och väpnade konflikter har förekommit sedan urminnes tider. På 1990-talet kom frågan att uppmärksammas internationellt sedan systematiska våldtäkter uppdagats under kriget i Bosnien (1992-95) och Rwanda (1994). I Bosnien beräknas 20 000 väldtäkter ha ägt rum under krigsåren.
1998 dömdes Jean-Paul Akayesu, före detta borgmästare i Taba i Rwanda, till livstids fängelse för folkmord. Det var den första gången någonsin som sexuellt våld inkluderas i en folkmords-rättegång.
Ett genombrott skedde 2008 antog FN resolution 1820 som fördömer våldtäkt och andra former av sexuellt våld i konfilkter.
Källa: Kvinna till Kvinna, Nationellt centrum för kvinnofrid