Shoppingjätten Temu stäms

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Linderstål , cybersecurity rådgivare, berätta om hur den kinesiska appen Temu gör mot sina användare. Foto: SVT och Lisa Hallgren/SvD/TT

Shoppingjätten Temu stäms – anklagas för att stjäla data

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna mot den kinesiska shoppingjätten Temu växer.

Nu stämmer den amerikanska staten bolaget för att tjäna pengar på användarnas data genom att stjäla den utan tillstånd.

Uppseendeväckande låga priser och ett till synes ändlöst utbud. På kort tid har Temu seglat upp som en ny e-handelsjätte och förra året var det den mest nedladdade shoppingappen i världen.

Med tiden har dock kritiken mot Temu vuxit sig allt starkare.

Tidigare i år anmälde Sveriges konsumenter och 16 andra europeiska konsumentorganisationer bolaget för stora brister när det kommer till säkerhet och konsumentskydd.

Förra veckan kom nästa smäll när chefsåklagaren i Arkansas, Tim Griffin, stämde Temu för att använda sig av ett spionprogram som i hemlighet samlar in stora mängder användardata.

– Vad Temu gör är att sälja varor till ett bottenpris, inte för att tjäna pengar på dem, utan som ett sätt att komma in i din telefon och din enhet för att samla in din data, sade Griffin till Fox News.

Dela information med kinesiska staten

Enligt Hanna Linderstål, rådgivare i informationssäkerhet, har Temu undvikit steget där användarna godkänner att appen samlar in data.

I USA finns även oro över att moderbolaget PDD Holdings kan tvingas dela med sig av datan till den kinesiska staten.

– Vi vet att Kina har en ganska aktiv underrättelsestrategi. De har en underrättelselag som kräver att man är skyldig att rapportera till staten och det innebär också att det finns en större risk att de kinesiska företagen både samlar och delar information, säger Hanna Linderstål.

Nekar till anklagelserna

Till SVT svarar Temu att man på företaget är förvånade och besvikna över stämningen.

”Anklagelserna är baserade på felaktig information som cirkulerat på nätet. Vi förnekar kategoriskt anklagelserna och kommer försvara oss kraftfullt”, skriver Temu.

Enligt Hanna Linderstål är många användare digitalt naiva,

– Vi behöver nog lyfta blicken lite och fråga oss varför en produkt är gratis eller varför det är så tokigt billigt för mig som användare. Är det någonting annat jag betalar med? Kanske min information, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.