• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ylva Johansson vill ha ett gemensamt system för asyl och migration. Foto: TT

Ylva Johansson får vänta på EU-godkännande efter utfrågning

Uppdaterad
Publicerad

Ylva Johansson vill bryta dödläget om EU:s asyl- och migrationspolitik – men vill ännu inte säga hur. Källor uppger för SVT att Johanssons vaga svar på vissa frågor gör att hon kommer att få vänta på ett godkännande från Libe-utskottet.

Den förra S-ministern tog plats inför utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) i EU-parlamentets Anna Lindh-sal på tisdagseftermiddagen.

– Jag har förstått att ni kommer att ge mig några tuffa timmar, men jag ser ändå fram emot det, även om jag är nervös, sade hon i sitt inledningsanförande.

Därefter gick hon direkt in på flyktingkrisen 2015 och dess effekter i Sverige och EU.

– Jag är stolt över att Sverige kunde ge skydd till så många flyktingar under den här tiden och jag är också stolt över att många av dem nu är integrerade i samhället och bidrar till ekonomin. Men det stod då också klart för mig att vi saknar ett välfungerande EU-system för asyl och migration, sade Johansson i Bryssel.

Kritisk portugis

Hur ett välfungerande system ska se ut kunde hon dock inte svara på. Eller snarare så ville hon inte.

– Jag kan inte svara så konkret som ni önskar, förklarade hon för utskottsledamöterna och bad flera gånger om att få återkomma.

Det fick en och annan i lokalen att muttra.

– Du riskerar att bli känd som komma-tillbaka-kommissionären, för på många nyckelfrågor har du systematiskt svarat att du måste återkomma med svaren, sade den portugisiske högerpolitikern Paulo Rangel.

”Svårt uppdrag”

Själv anser ändå Ylva Johansson efteråt att hon gjorde rätt.

– Det uppdrag jag har fått, att utveckla en ny pakt om migration och asyl, är ju ett väldigt svårt uppdrag för alla vet hur låst situationen har varit i flera år. Det betyder att jag inte kan ge konkreta svar exakt på vad en sådan ny pakt kommer att innehålla, säger hon till svenska journalister på plats efter utskottsförhöret.

– Jag tycker att det är fel att svara på specifika frågor och väldigt detaljerade frågor i det här läget. Det finns många saker att ta med i bedömningen av hur man ska svara på de frågorna.

Godkänns inte direkt

Källor i parlamentet uppger på tisdagskvällen för SVT att Ylva Johansson inte kommer att godkännas direkt som kommissionär. Anledningen är att utskottet tycker att hon inte svarade tillräckligt tydligt på vissa frågor och hon har därför blivit ombedd att återkomma skriftligt med kompletterande klargöranden.

Den svenske Libe-ledamoten Tomas Tobé (M) bekräftar för TT att Johansson krävs på fler svar.

– Det var tydligt att det fanns väldigt många partigrupper från höger till vänster som inte var nöjda. Vi behöver få en mycket tydligare bild kring hur hon vill formulera den nya invandringspolitiken, säger Tobé.

Fakta: Utskottsförhören i Bryssel

De 26 personer som nominerats till nästa EU-kommission hörs i var sitt tre timmar långt utskottsförhör i EU-parlamentet. Kommissionärerna får först göra en inledning i 15 minuter. Därefter ställs 25 frågor från ledamöterna i en första omgång, med max en minut långa frågor och max tre minuter långa svar. Därefter ges tid för kortare uppföljningsfrågor, max 30 sekunder långa, med svar i max en minut. Kommissionärerna har dessutom på förhand fått lämna in skriftliga svar på frågor från utskottet.

Efter förhöret samlas representanter för alla de politiska partigrupperna i utskottet till en utvärdering. Om den nominerade då får stöd av representanter för minst två tredjedelar av ledamöterna skickas ett godkännande brev från utskottet. Om den nominerade inte får stöd kan det bli tal om ytterligare skriftliga frågor, fortsatt utskottsförhör och en omröstning bland alla ledamöter i utskottet. I slutändan riskerar den nominerade att flyttas till ett annat uppdrag eller helt petas från kommissionen och i så fall ersättas av någon annan.

Tanken är att alla kommissionärer ska ha fått godkänt senast den 17 oktober, så att hela EU-parlamentet den 23 oktober kan rösta den att godkänna kommissionen i sin helhet. Den nya kommissionen är sedan tänkt att tillträda den 1 november.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.