Det turkiska militärplanet störtade i havet på syriskt vatten. Syrisk militär bekräftade senare nedskjutningen och uppgett att nedskjutningen skett över det egna territorialvattnet.
Turkisk militär hävdade först att stridsplanet visserligen störtat på syriskt vatten men att det inte kränkt syriskt luftrum före nedskjutningen.
”Vidta åtgärder”
Men president Abdullah Gül konstaterade sedan att planet kan ha befunnit sig inne på syriskt område, vilket dock inte påverkade hur allvarligt Turkiet ser på händelsen.
-Det är rutin för stridsplan att ibland sicksacka över gränser. . . när man tar hänsyn till den hastighet de håller över havet, hävdade presidenten som varnade Syrien för konsekvenser.
-Det går inte att släta över något som detta. Alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas, sade Gül enligt nyhetsbyrån Anatolia.
Nedskjutningen av planet möttes även av starka reaktioner i regionen.
Iraks utrikesminister Hoshiyar Zebari sade att händelsen med det nedskjutna turkiska planet innebär en ”eskalering” av den syriska konflikten. Utspelet gjordes vid en presskonferens tillsammans med bland andra utrikesminister Carl Bildt, som befinner sig i Bagdad för politiska samtal.
-Gårdagens nedskjutning av ett turkiskt plan över syriskt territorialvatten är en allvarlig eskalering och indikerar att konfliktens konsekvenser har större räckvidd än inom Syrien, sade Zebari.
Utrikesminister Bildt var mer återhållsam.
-Bra är det självfallet inte. Vi får avvakta mer information och den turkiska reaktionen. Bakgrunden till det hela och de närmare omständigheterna vet vi inte, sade Bildt till TT på lördagen.
Fråga för Nato?
Händelsen innebar ytterligare frost i de turkisk-syriska relationerna som stadigt försämrats den senaste tiden.
-Om det tolkas som en attack mot Turkiet kan debatten återuppstå om huruvida paragraf 5 i Nato-fördraget ska åberopas, säger forskaren Hüseyin Bagci till NTV.
Paragraf 5 i Natos Washingtonfördrag går ut på att om en Natomedlem attackeras ska alla i försvarsalliansen hjälpa till att ”återställa och upprätthålla” säkerheten. Bland tänkbara åtgärder nämns militärt våld.
Carl Bildt tror dock inte att Turkiets Nato-medlemskap betyder något i sammanhanget, att döma av att händelsen verkar ha inträffat över syriskt territorium.