Demonstranter mot Pedro Sànchez socialdemokratiska regering i februari 2019, som efterlyser nyval. Sánchez utlyste söndagens nyval sedan hans minoritetsregering misslyckats få sin budget godkänd av parlamentet. På den gröna skylten står: ”Fängsla kuppmakarna”. Foto: Andrea Comas/AP/TT

Splittrat Spanien går till val – för tredje gången på fyra år

Publicerad

På söndag kan Spanien få sin tredje premiärminister på ett år. När det iberiska kungariket nu åter går till parlamentsval är det inte nödvändigtvis ekonomin och arbetslösheten som står i fokus utan snarare följetongen om den katalanska självständighetsrörelsen. Många blickar också åt uppstickaren Vox, det högernationalistiska partiet som rusat i opinionen och för första gången väntas ta plats i landets parlament.

Spelet om den spanska regeringsmakten är på väg in i en ny omgång när 37 miljoner röstberättigade spanjorer går till valurnorna på söndagen. 

Valet är landets tredje sedan 2015. Nuvarande premiärminister Pedro Sánchez, från socialdemokratiska PSOE, kom till makten först förra sommaren efter att ha lyckats fälla konservative Mariano Rajoy i en misstroendeomröstning kopplad till en korruptionsskandal kring Rajoys Partido Popular. 

Sánchez utlyste söndagens nyval sedan hans minoritetsregering misslyckats med att få sin budget godkänd av parlamentet.

Kataloniens självständighetsrörelse spökar

Trots att Spanien fortfarande kämpar med en relativt hög arbetslöshet är det inte den politikerna talar om inför söndagens val kommit att handla mer om ideologiska frågor och den katalanska självständighetsrörelsen fortsätter att sätta spår i rikspolitiken.

– Det här är inte att val om ekonomin, vilket är en annorlunda situation än vad vi är vana vid sedan 20 år tillbaka, säger Juan Rodríguez Teruel, statsvetare vid unviersitetet i Valencia, till BBC

– Kampanjerna har hållit sig kring identitetsfrågor, framförallt frågan om Katalonien. 

Spaniens regioner har alla ett stort mått av lokalt självstyre, bland annat kring sjukvård och utbildning. Socialdemokraterna i PSOE har länge försvarat denna modell. Sànchez inledde som premiärminister budgetförhandlingar med mer långtgående separatiströrelser som sitter i parlamentet, något han kritiserats hårt för av landets högerpartier och också var en delförklaring till att Sànchez tvingades utlysa detta nyval.

Missnöjet har varit stort i övriga Spanien när Kataloniens för två år sedan försökte bryta loss sin relativt välmående region och bilda en självständig stat. Regeringen i Madrid slog ner försöken och rättsprocesser pågår fortfarande mot flera katalanska ledare. 

Upprördheten är en av förklaringarna till högernationalistiska Vox framväxt i opinionen. Partiet vill bland annat helt centralisera den politiska makten till Madrid.

Det spanska valets huvudkandidater samlade till en tv-debatt. Från vänster: Pablo Casado (Partido Popular), Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (Ciudadanos), Pablo Iglesias (Podemos). I bilden till höger Santiago Abascal (Vox) som inte bjöds in till debatten då Vox i nuläget inte har några platser i landets parlament. Foto: Raul Tejedor/AP/TT & Oscar del Pozo/AFP/TT.

Finanskrisen har skakat maktpartierna

Spaniens politiska karta har överlag successivt fragmenterats de senaste åren, mycket till följd av missnöje med regeringspartiernas hantering av finanskrisen 2008 som drabbade Spanien hårdare än många andra europeiska länder. 

De traditionella statsbärande partierna PSOE och Partido Popular är numera beroende av stöd från andra partier för att nå en majoritet i landets parlament.

Sánchez PSOE ser enligt opinionsundersökningar ändå ut att knipa platsen som största parti, men långt från en egen majoritet, rapporterar nyhetsbyrån AP. En möjlig koalitionspartner skulle kunna vara vänsterpartiet Podemos, men Sánchez skulle då troligtvis behöva stöd av ytterligare småpartier för att uppnå en majoritet. 

Vox skulle kunna ta plats i en högerkoalition

På högerkanten har Partido Populars nya ledare, Pablo Casado, öppnat för ett samarbete med liberala Ciuadadanos och valets uppstickare, högernationalistiska Vox. En sådan koalition har redan visat sig möjlig i det regionala styret i Andalusien. 

Problemet för Casado är att Ciudadanos tydligt har markerat att de inte är beredda att sätta sig i en regering tillsammans med Vox.

Ciudadanos kan få nyckelroll

Spanska bedömare har även spekulerat om att PSOE och Ciudadanos skulle enas i en möjlig mitten-vänster-regering, men båda partier har hittills visat sig avvisande till ett sådant samarbete.

– Jag är osäker på om de kan hålla den inställningen om resultatet skulle ge dem möjlighet att ingå en sådan regeringskoalition, säger Juan Rodríguez Teruel, till BBC.

Trycket på Ciudadanos kommer att vara mycket, mycket, hårt.

Mycket är dock oklart in i det sista, då en tredjedel av väljarna in i det sista fortfarande säger sig vara osäkra på vem som ska få deras röst.

Bakgrund: Spanska val

Sedan diktatorn Franco dog 1975 fick Spanien en demokratisk konstitution 1978.

Fram till 2015 dominerades spansk politik helt av socialistpartiet PSOE och konservativa Partido Popular. Men i valet det året gjorde två nya och populistiska partier bred entré i parlamentet: vänsterpartiet Podemos och liberalkonservativa Ciudadanos. Det ritade om spelplanen och sedan dess har landet haft svaga minoritetsregeringar.

I juni 2018 tog PSOE regeringsmakten efter en misstroendeomröstning mot premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy, där mindre katalanska och baskiska nationalistpartier röstade med PSOE.

I februari utlyste PSOE-ledaren Pedro Sánchez nyval sedan regeringens budget röstats ned i parlamentet – med de katalanska separatistpartiernas bistånd.

Nyvalet nu den 28 april innebär det tredje spanska parlamentsvalet på knappt fyra år (ordinarie val skulle egentligen ha hållits i mitten av nästa år). Valkampanjen kulminerar på fredag. Lördag är traditionellt tillägnad reflektion.

Den 26 maj får spanjorerna åter bege sig till valurnorna. Då är det dags för kommun- och regionalval samt val till Europaparlamentet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.