Longgang i östra Shenzhen har en befolkning på nära två miljoner, och det är här den kinesiska teknikjätten Huaweis campus ligger, där tekniken utvecklas.
I två år har polisen här använt ”Safe City”-teknik, med en digital kommandocentral där all datainformation som finns tillgänglig om vad som pågår i stadsdelen samlas, och som samtidigt bearbetas med hjälp av datorer med artificiell intelligens. Allt presenteras i realtid, bland annat med hjälp av 41.000 övervakningskameror.
Systemet används av polis, ambulans och räddningstjänst, men andra myndigheter kan också kopplas in. Här finns även sensorer som registrerar till exempel brand, föroreningar och vattennivåer, allt för att kunna larma om viktiga samhällsfunktioner hotas, vid behov.
Och det är ett system som ständigt utvecklas i takt med att man kopplar på fler funktioner.
14,6 miljoner registrerade – varje dag
7.000 speciella HD-kameror har satts upp i stadsdelen, och 34.000 redan befintliga kameror har kopplats ihop med systemet; i köpcenter, hos myndigheter och i parker och på bensinstationer, till exempel.
Kamerorna använder AI-teknik för nummerplåtsidentifiering och ansiktsigenkänning, och systemet registrerar runt 14,6 miljoner ansiktsbilder varje dag, och 140.000 nummerplåtar på bensinstationer. Myndigheterna kan när som helst hämta upp information om individer och bilar man söker. Och systemet larmar också själv om avvikande händelser.
Det här sparar samtidigt många timmar av manuell övervakning för både polis- och säkerhetsföretag. Smart teknik behöver dessutom inte ta paus eller titta åt ett annat håll ibland.
Hela systemet är mångfasetterat, men övervakningen och larmfunktionen bygger på ganska enkla principer.
– Människor är som vatten, säger Edwin Diender, chef för utvecklingsdelen inom Huawei som riktar sig mot offentliga myndigheter.
Människor går enkelt att läsa
Han förklarar att alla människor går att läsa som flöden. Vare sig vi är glada festivalfirare, eller trötta morgonpendlare eller var vi nu är och samtidigt registreras av en övervakningskamera. Så länge allt flyter på händer ingenting. Det som registreras är det avvikande.
Systemet kan till exempel användas för att upptäcka terrorhot. Vi tittar på en övervakningskamerafilm där en kvinna sätter sig på en parkbänk med sin väska. Det ser skönt ut i solen. Men när hon lämnar platsen står väskan kvar.
– Beroende på vilken beredskapsgrad man har i området just den här dagen, så kan systemet upptäcka att väskan blev kvar, och larma, säger Edwin Diender.
Han visar en annan större bild av människor framför en scen på en konsert. Alla verkar glada, många dansar, men systemet hittar en individ i folkmassan som inte alls dansar, utan står ganska still, vänd åt ett annat håll.
– Ur all den här datan, det här tidiga varningsystemet, så får vi olika underrättelser, så att vi kan förstå och försöka förutse vad som händer. Och sen kan vi kombinera olika slags information, på en enda skärm i realtid, till och från rätt myndighetspersoner. Det är vad vi har på plats här, säger Edwin Diender.
Effektivt vid brottsbekämpning
Mest effektivt är detta för att upptäcka och eventuellt hindra brott. Här i distriktet är poliskåren mindre än på många andra platser i Kina, och få bär vapen. Men enligt statistiken har både rån och stölder minskat kraftigt här under första halvåret i år. Det handlar om en minskning med 53,2 procentenheter. Och uppklarningsprocenten för brotten har också ökat kraftigt, med 45,1 procentenheter jämfört med samma period i fjol.
Vid ett tillfälle klarades en kidnappning av ett litet barn upp snabbt. Efter 15 timmar var flickan hemma hos sina föräldrar igen, tack vare användning av övervakningsfilmer och ansiktsigenkänning. Tillsammans med data från hotell i området och en nationell databas med bland annat tågbiljettsförsäljning.
Men det är den omedelbara kontakten och kommunikationen via ett mobilsystem som kopplar ihop alla poliser och andra berörda myndighetspersoner som gör systemet riktigt effektivt.
7.457 smarta telefoner har delats ut bland poliser och andra. Där finns appar för identitetskontroller, fordonskontroller, för att komma åt övervakningskameror i realtid, och för att kunna förmedla efterlysningar och snabba rapporter från dem på plats.
Integritet och kompromisser
Även vanliga medborgares iakttagelser kan användas. Det finns ett system online där människor kan gå med på att själva lämna rapporter om vad som händer, via mobilen och olika sociala medier till exempel. Och myndigheterna använder stora servrar i molnet, för att optimera de många dataprocesserna som krävs.
Det är svårt att inte bli imponerad, men också att inte få en närmast svindlande Orwellsk känsla av att ”storebror ser dig”. Fast det är en term som Edwin Diender invänder mot.
– Det här är inte som ”Storebror ser dig”. Storebror innebär ett system som aktivt övervakar just dig eller andra. Det här är ett system som bara registrerar vad som händer och kontrollerar det som går att kontrollera.
Med det skaver lite med all övervakning så vi ställer fler frågor om övervakning och personlig integritet till företagets officiella presstalesperson.
– Livet är alltid en kompromiss. Vill jag känna mig säker? Självklart. Och jag oroar mig inte så mycket, jag har inte så mycket i mitt personliga liv som är intressant för speciellt många, säger han.
Han fortsätter:
- Men det är en balans. Att vara trygg och säker, samtidigt som man har respekt för privatlivet, säger Joe Kelly, pressansvarig på Huawei i Shenzhen.