Stål från Mariupol används till symboliska armband

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen vid stålverket Azovstal i Mariupol har helt upphört efter de blodiga striderna.

Men minnet av det som utspelade sig på platsen lever kvar – i form av symboliska armband som tillverkas av det återstående stålet.

Hittills har de inbringat nästa sex miljoner dollar på auktioner, pengar som nu ska användas för inköp av försvarsvapen mot iranska drönare.

Endast ruiner återstår av stålverket Azovstal i hamnstaden Mariupol, där våldssamma och månadslånga strider under våren rasade mellan ryska och ukrainska styrkor.

Platsen blev symbolisk för Rysslands anfallskrig mot Ukraina och de ukrainska soldater som in i det sista försvarade området.

Nu tillverkas armband av det sista återstående stålet från fabriken. I Kiev omvandlas det till små plattor om fem gram styck som graveras med det nationella emblemet och blir till armband.

– Vi gör armband av legendariskt stål från Azovstal som förstördes av den ryska armén, säger Oleh Davydenko, som tillverkar armbanden, till SVT:s reporter Bengt Norborg som befinner sig i Ukraina.

”Starkare än stål”

Oleh Davydenko beskriver armbanden som en symbol för bland annat stolthet och ett högre värde. Och som en hyllning till de ukrainska soldater som kämpade in i det sista.

– Det är en komplett symbol för försvarandet av Ukraina och hela världen. Vi försvarar inte bara Ukraina, vi försvarar hela Europa. Vi försvarar våra demokratiska rättigheter och vårt sätt att bygga ett samhälle, säger han, och fortsätter:

– Stål är bara en produkt. Men våra försvarare i Mariupol blev starkare än stål.

Armbanden säljs på auktion och har hittills inbringat omkring sex miljoner dollar – pengar som nu ska användas till försvarsvapen mot de iranska drönare som slår mot civila infrastrukturmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.