Toppolitiker och tjänstemän avlyssnades – nu reagerar flera personer, bland annnat visseblåsaren Edward Snowden. Foto: Adam Berry/EPA/TT, Armando Franca/AP/TT

Starka tyska reaktioner: ”Absurt, en fars”

Uppdaterad
Publicerad

Absurt, groteskt och som en fars – så reagerar tyske toppolitikern Peer Steinbrück på att han är en av dem som amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerat på via Danmark. Även Angela Merkel och Frank-Walter Steinmeier har avlyssnats.

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp spionerat på ledande politiker och höga tjänstemän i flera europeiska länder under 2012 och 2014, bland annat i Sverige. Det kunde SVT Nyheter avslöja tillsammans med Danmarks Radio, NRK, NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde i helgen.

”Politisk skandal”

Norska, danska, svenska och tyska intressen har avlyssnats och i Tyskland har tre toppnamn framkommit: förbundskansler Angela Merkel, dåvarande utrikesministern Frank-Walter Steinmeier och oppositionsledaren Peer Steinbrück, tidigare även finansminister.

USA och Danmark i spionskandal

– Att vänskapliga underrättelsetjänster avlyssnar och spionerar på ledare i andra länder är ganska groteskt. Ur ett politiskt perspektiv anser jag att detta är en skandal, säger Steinbrück till SVT:s samarbetspartner WDR och menar att han blev personligt förolämpad eftersom han har nära personliga band till Danmark.

– Jag har danskt blod i mina ådror genom min danska mormor, som föddes i Köpenhamn, och min mamma som växte upp i Danmark. Båda pratar perfekt danska. Därför känner jag en stark anknytning och sympati för landet, som jag besökt massa gånger, säger han.

”Gått över en gräns”

Även Merkel och Steinmeier har bekräftat att detaljerna kring avlyssningen, samt att Danmark var inblandat, är nyheter för dem.

– Regeringen har noterat granskningen och är i kontakt med alla berörda nationer och internationella organ för att få klarhet i frågan, säger en talesperson för den tyska regeringen. Frankrikes EU-minister Clément Beaune säger till Reuters att uppgifterna är allvarliga och måste fördömas om de stämmer.

– Som Peer Steinbrück säger – det är en sak att underrättelseorganisationer spionerar mot öst, mot Kina och Ryssland, men att vänner spionerar på vänner är inte okej, då har man gått över en gräns, säger SVT:s grävreporter Knut Kainz Rognerud i SVT:s Morgonstudion.

Snowden twittrar på danska

Att det nu framkommit nya detaljer om amerikanska NSA:s spionage på europeiska länder har fått visselblåsaren och tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden att reagera syrligt på Twitter:

”Om det bara funnits någon anledning att undersöka oss för många år sedan. Åh, varför varnade ingen oss”, skriver Snowden, som läckte NSA-information 2013, i ett inlägg han författat på danska.

Spionskandalen i korthet

2014 drog dåvarande danska underrättelsetjänstens chef igång en hemlig och känslig intern utredning som bara några få personer kände till. Gruppen bestod av fyra av underrättelsens hackare och analytiker som i största hemlighet undersökte om NSA utnyttjat det dansk-amerikanska spionsystemet XKeyscore som fanns installerat på FE:s bas på Amager till att spionera på mål i Danmark och på Danmarks närmaste grannländer. Utredningen fick kodnamnet “Dunhammer” som betyder ”kaveldun” på svenska. 

”Dunhammer” blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning. Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på svenska politiker. Först fem år senare, tack vare en visselblåsare, landade utredningen på danska försvarsministerns bord. Danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade sedan flera personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag. 

Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark. På så sätt har NSA kunnat uppsnappa allt från SMS till telefonsamtal och internettrafik. Det handlar om sökningar, chattar och meddelandetjänster från centrala politiker och tjänstemän i Danmarks närmaste grannländer. Rapporten bygger på stickprov från åren 2012 och 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA och Danmark i spionskandal

Mer i ämnet