Foto: TT

Finlands statsminister håller tal i krisen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Juha Sipilä (C) ska i kväll hålla ett tv-tal till det finska folket. Skälet till det ovanliga initiativet är det svåra ekonomiska läget. På fredag väntas hela landet stå still när storstrejk och massdemonstrationer planeras.

Tåg, flyg och bussar kommer att stå stilla och affärernas öppettider kommer att påverkas när facket på fredag ordnar massdemonstrationer i protest mot regeringens planerade sparpaket.

Regeringen vill minska arbetsgivarnas kostnader genom att exempelvis minska antalet semesterdagar och ersättningen för övertidsarbete och söndagsjobb.

”Kan ha något i bakfickan”

Mediebolaget Svenska Yles politiska expert Anne Suominen ser två alternativ till vad talet kommer att innehålla. 

– Antingen kommer Sipilä att vädja till folket att acceptera de ekonomiska anpassningsåtgärder som regeringen nu försöker driva igenom och lugna situationen. Eller så har han något i bakfickan för att lösa konflikten om de åtgärder som regeringen tvistar om med arbetsmarknadsparterna, säger hon till Yle.

Senaste talet hölls 1993

Att en finsk statsminister talar direkt till folket i tv är ovanligt. Senast något motsvarande hände var år 1993 då den dåvarande statsministern Esko Aho talade under den djupa lågkonjunkturen som drabbat landet.

Finlands statsminister har också hållit motsvarande tal under vinterkriget och strax efter den sovjetiske ledaren Josef Stalins död år 1953.

Vi sänder talet klockan 20.05 svensk tid – sändningen ser du i toppen av artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.