I ett land där köttstinna rätter som svinstek, korv, leberkäse och schnitzel lyser starkt på den kulinariska himlen, har de senaste årens trend att erbjuda vegetariska alternativ orsakat en hel del irritation. Åtminstone om de marknadsförs med hjälp av kött-associationer.
Kräver totalförbud
Inte minst så har de tyska slakteriernas branchorganisation stört sig så pass på orden de vegetabiliska alternativen marknadsför sig med, att man krävt ett totalförbud mot att använda termer som anspelar på charkprodukter när man namnger och gör reklam för sina produkter
Nu rycker landets jordbruksminister Christian Schmidt ut och erbjuder slaktarna stöd:
– Jag vill inte att vi ska låtsas att dessa pseudo-kött-rätter är verkliga kötträtter, säger ministern till tidningen Bild.
”Fullständigt missvisande”
På frågan om vad ministern anser om begrepp som vegetarisk schnitzel och vegansk currywurst, i vanliga fall en fläskkorv täckt av stark sås och currypulver, sade han enligt Reuters:
– De begreppen är fullständigt missvisande och lurar konsumenterna...Jag tänker arbeta hårt för att få dem bannlysta så att märkningen blir tydlig och förvirringen minskar.
EU inkopplat
Christian Schmidt, själv från Bayern i södra Tyskland, har nu enligt sin talesperson uppmanat EU-kommissionen att se över om reglerna för produktmärkning som berör mjölk och ost kan utökas till att även gälla kött. Allt för att få ordning på hur de vegetariska köttalternativen markndsförs.
– Vi vill se tydlighet och transpens på den här marknaden, som växer snabbt.