• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Storbritannien ser över straff efter frätattacker

Uppdaterad
Publicerad

Straffen för dem som utför frätattacker kan komma att skärpas, rapporterar BBC.

Pressen har ökat på den brittiska regeringen efter fem attacker som utfördes på olika håll i London inom loppet av 90 minuter.

LÄS MER: En gripen efter attackerna

Den som utsätts för ett överfall med frätande ämne får lätt skador som inte kan botas. I dessa sammanhang kan det betyda ett helt vanställt ansikte.

”Livstid ska inte reserveras enbart för den som överlever”, skriver inrikesminister Amber Rudd i en debattartikel i tidningen Sunday Times. Förövarna ska ”känna lagens fulla kraft”, fortsätter hon.

Frätande syra i ansiktet

I stadsdelarna Islington, Stoke Newington och Hackney i nordöstra London utfördes fem attacker i torsdags. Vid attackerna kastades frätande ämnen i ansiktet på folk av förövare på moped. Två av offren har skador som polisen beskriver som ”livsförändrande”.

En 15-åring och en 16-åring är misstänkta för överfallen och för mopedstölder i anslutning till dem. 16-åringen är misstänkt för sammanlagt 15 olika brott, skriver tidningen The Guardian. Han ska ställas inför en ungdomsdomstol under måndagen och prövas också för bland annat rån, rånförsök och häleri.

Bred översyn

Nu växer också kraven på regelskärpningar som ska göra det svårare att skaffa sig frätande ämnen. Innehav och försäljning borde också förbjudas, anser många. Regeringen har därför beslutat att tillsätta en utredning med brett mandat som bland annat ska se över existerande lagar, domar, hur tillgången på frätande ämnen ser ut och vad offren får för stöd.

På måndagen kommer parlamentsledamoten för Labour Stephen Timms att leda en debatt om kraven på att innehav av frätande vätskor ska vara brottsligt, med knivlagen som jämförelse.

Förslagen handlar om lagar som gäller i England och Wales. Skottland har ett eget rättssystem.

Ökningen fortsätter

Enligt polisen har antalet attacker mer än fördubblats sedan 2012. Under 2016 skedde 455 attacker i London — en ökning med 261 attacker från föregående år.

LÄS MER: Attackerna växande problem i London

Mellan hösten 2016 och april 2017 utfördes 400 överfall med frätande ämnen i England och Wales, enligt siffror från de lokala polismyndigheternas samarbetsorganisation NPCC som återges av BBC. I fall där gärningsmannen kunnat identifieras var en angripare av fem under 18 år.

Blekmedel, ammoniaklösningar och olika sorters syror finns bland de ämnen som använts vid överfallen.

Polisens krafttag mot vapen som pistoler och knivar tros ha fått många yrkeskriminella att använda syra för att förstöra bevis. I somliga fall tycks själva syftet vara att bränna sönder någons ansikte som hämnd.

Fakta: Översyn av regler som berör syrabrott

Lagen om giftiga ämnen, Poisons Act, är från 1972. Den kan komma att skärpas.

Nya regler för handeln ska syfta till att begränsa tillgången på farliga ämnen.

Riktlinjer för polisen om hur syraoffer ska tas om hand ska utformas, liksom hur misstänkta förövare kan visiteras och hur attacker ska kunna förebyggas.

Instruktionerna till åklagare från åklagarmyndigheten Crown Prosecution Service, bland annat om att klassa syror som farliga vapen, ska uppdateras.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.