Svåra infektioner är alltid en risk vid graviditet, säger läkaren Björn Persson. Genrebild. Foto: Gorm Kallestad

Studier: Covid-19 ökar risken för tidig födsel

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligare att gravida kvinnor med covid-19 föder för tidigt jämfört med friska gravida. Och jämfört med covidsjuka kvinnor som inte är gravida får de intensivvård i högre utsträckning, det enligt en sammanställning av flera studier på gravida covidsjuka som en grupp forskare publicerat.

Allt fler studier pekar på att graviditet är en riskfaktor vid covid-19. Nu har en grupp forskare från bland annat Storbritannien, Nederländerna, Spanien, Kina och USA gjort en omfattande sammanställning av kunskapsläget. Totalt har de gått igenom 77 olika studier från olika delar av världen, som tillsammans omfattar nästan 11 500 kvinnor under eller strax efter graviditeten.

Resultatet, som har granskats av andra forskare och publiceras i den medicinska tidskriften British Medical Journal, visar att gravida kvinnor med covid-19 får intensivvård i högre utsträckning än ickegravida kvinnor som är covidssjuka.

Coronapandemin

Dessutom föder de oftare för tidigt jämfört med friska gravida, alltså före vecka 37 i graviditeten. När det gäller fostret kunde forskarna inte se någon ökad risk för dödsfall, men det var vanligare att de nyfödda behövde vårdas på neonatalavdelning.

Svåra infektioner alltid risk

På Karolinska universitetssjukhuset har 550 personer med covid-19 vårdats på intensivvårdsavdelningen. Av dem var åtta gravida kvinnor.

– Vid graviditet är alla former av svåra infektioner farligt, då är vi liberala med att använda intensivvård, säger Björn Persson, överläkare och verksamhetschef.

Han har inga uppgifter om huruvida dessa födde för tidigt, men säger att det är relativt vanligt att svårt sjuka gravida föder för tidigt eller behöver genomgå kejsarsnitt.

Svininfluensan mycket värre

Han framhåller att det under svininfluensan 2009 var mycket tydligare att graviditet var en stark riskfaktor.

– Då hade vi en mycket större andel gravida som intensivvårdades. Den influensan slog betydligt hårdare mot yngre personer än covid, som framförallt drabbar äldre med riskfaktorer, säger björn Persson.

Hur ser det ut när det kommer till ”vanliga” influensan?

– Det händer det att gravida blir svårt sjuka, men även av den är det förhållandevis få unga som drabbas hårt, så det är svårt att dra några slutsatser.

Mer om sammanställningen:

Ovan nämnda risker förvärras med stigande ålder, och om den gravida kvinnan har andra riskfaktorer som fetma, högt blodtryck eller diabetes, konstaterar forskarna.

Ett annat mönster som framträdde var att gravida kvinnor med covid-19 inte uppvisar lika tydliga symtom jämfört med ickegravida kvinnor som har covid-19. Framför allt handlar det om feber och muskelvärk, som inte syntes i samma utsträckning hos de gravida kvinnorna.

Forskarna bakom den nya studien understryker dock att det skulle kunna finnas andra faktorer som förklarar dessa resultat. Till exempel kan det vara så att vårdpersonal är extra benägen att flytta en gravid kvinna till intensivvårdsavdelning om de vet att hon har covid-19, och på motsvarande sätt skulle det kunna finnas en ökad vilja att förlösa tidigare med kejsarsnitt.

Mer om studien hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet