Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ett valfiasko kan innebära för premiärminister Sunak? Hör SVT:s Anna-Maja Persson. Foto: SVT/AFP

Sunak skademinimerar – varnar för att Labour ska få ”supermajoritet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 14 år av konservativt styre – Tories ser ut att förlora stort när britterna går till parlamentsval på torsdagen.

– Det är inte bara ett maktskifte som står inför dörren utan också en gigantiskt majoritet för Labour i parlamentet, säger SVT:s utrikesreporter Anna Maja Persson.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utlyste val i maj och Tories ser enligt opinionsmätningarna ut att få knappt 20 procent av rösterna. Det är långt färre röster än Tories katastrofval 1997 då Labourpartiet med Tony Blair vann en jordskredsseger.

Rishi Sunak gick under gårdagen ut och varnade för ”farorna med en Labourregering”.

Val i Storbritannien 2024

– Om de (Labour red anm.) får supermajoritet innebär det att de kan höja skatterna med tusentals pund. De kommer styra politiken åt vänster och inte göra nåt som helst åt illegal invandring.

Sunak kan förlora eget mandat

Fokus för Sunak är nu att skademinimera, säger Anna Maja Persson på plats i London.

– Det är till och med så illa att Sunak själv riskerar att förlora sitt eget mandat i parlamentet. I så fall skulle det vara första gången någonsin.

Starmer spelar ner valvinst

För Labour och partiledaren Keir Starmer handlar det istället om att spela ner den förväntade valvinsten, säger SVT:s utrikesreporter P A Engler på plats i Burnley.

– Han vill inte riskera att framstå som allt för segerviss. Det skulle kunna få folk att att känna att valet redan är avgjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat, fotbollssupporter och möjlig filmkaraktärsinspiration – vem är Labours partiledare Keir Starmer? Foto: John Super / AP

Reform UK – många röster men få mandat

Utmanaren Nigel Farages parti, Reform UK, går relativt bra enligt mätningarna även om de tappat något den sista tiden. Just nu ser partiet ut att få 2 till 3 mandat, säger Anna Maja Persson.

– Brittiska valssystemet är inte gjort för mindre partiet utan gynnar de två största partierna. Därför kan Reform UK få många röster men inte särskilt många mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet