Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brodern till den svenske medborgare som dömts till döden i Irak. Foto: SVT

Svensk 35-åring dödsdömd för narkotikabrott i Irak – ska ha erkänt under tortyr

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig svensk man har dömts till döden i Irak för narkotikabrott. Enligt mannens anhöriga och hans advokat ska han ha erkänt brottet under tortyr.

– Han var helt blåslagen och rädd, han vill hem till Sverige, säger 35-åringens bror till SVT.

Den 35-årige mannen dömdes i juni till dödsstraff i Irak. Han ska enligt domen, som SVT har tagit del av, påträffats tillsammans med två andra män i en lägenhet i Bagdad med drygt 300 gram cannabis.

Svenska UD bekräftar för SVT att mannen har dömts till döden i Irak.

Mannen reste till Irak på semester i december förra året. Kort därefter förlorade mannens familj i Sverige all kontakt med honom, och reste då till landet för att söka efter honom.

– Plötsligt var han bara borta. Vi ringde sjukhus och myndigheter men alla sa att de inte visste något.

Till slut fick de ett samtal från en person som hade besökt sina anhöriga i fängelset och kontaktats av 35-åringen, som bett personen att höra av sig till familjen och berätta att han satt fängslad.

Mannen, som är hemmahörande i Västsverige och har dubbelt medborgarskap, svenskt och irakiskt, är tidigare dömd för ringa brott i Sverige.

Mannens advokat: Utsatts för tortyr

Enligt 35-åringens advokat Wissam Al Jiburi har samtliga tre dömda utsatts för både fysisk och psykisk tortyr.

Advokaten säger till SVT att han fick träffa sin klient först en halvtimme innan rättegången startade. Enligt honom varade rättegången bara i en kvart, och familjen fick inte närvara.

Straffet för narkotikabrott är inte i paritet med brottet, menar Wissam Al Jiburi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de dödsdömdas advokat Wissam Al Jaburi om fallet. Foto: SVT

– De dömdes enligt paragraf 27 för narkotikabrott, och den handlar om internationell narkotikasmuggling, det här trots att de greps i en lägenhet i Bagdad. Jag har aldrig varit med om något liknande. De fick det här straffet bara för att de är svenskar.

SVT Nyheter har dock varit i kontakt med flera irakiska journalister, som säger att det här är ett led i att den irakiska regeringens krafttag mot narkotikabrottsligheten, och att ett flertal personer fått dödsstraff för narkotikarelaterad brottslighet.

På frågan om varför 35-åringen åkte till landet trots UD:s avrådan svarar Wissam Al Jiburi att det handlade om ett besök.

– Jag tror inte att det finns någon internationell eller humanitär lag som förbjuder en person från att besöka sitt land och sin släkt, säger han.

Fyra svenska medborgare dömda till döden i Irak

Den 35-årige mannens familj berättar för SVT Nyheter att de kontaktat svenska UD och bett om hjälp.

Det här är det andra fallet på kort tid där svenskar dömts till döden i Irak. Tre svenska medborgare är dömda för mordet på den tidigare gängledaren ”Benzema”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.