Svensk gripen i Kina

Uppdaterad
Publicerad

De kinesiska myndigheterna har gripit en svensk medborgare som har arbetat med frågor rörande mänskliga rättigheter, uppger Reuters.

Både den svenska ambassaden i Peking och Utrikesdepartementets presstjänst bekräftar uppgiften.

-Vi håller nu på att undersöka det här närmare. Men i vissa delar råder det konsulär sekretess och vi kan inte kommentera detta ärende mer i nuläget, säger Veronika Nordlund, presskommunikatör vid UD till SVT Nyheter.

Enligt en talesperson för svenska ambassaden i Peking har beskickningen varit i kontakt med kinesiska myndigheter för att få möjligheter att träffa mannen.

-Den gripne är en man i 35-årsåldern och hemmahörande i Västsverige, mer än så kan vi inte berätta, säger Veronika Nordlund på UD till SVT Nyheter.

Svensken arbetar på Chinese urgent action working group med juridiska frågor. Mannen ska ha gripits 4 januari. En talesman för Kinas utrikesdepartement säger till Reuters att han inte har någon kännedom om gripandet.

Hårdare tag mot människorättskämpar

Kinas president Xi Jinping ökat tillslagen mot utländska grupper som arbetar för rättsliga reformer. Flera människorättsgrupper menar att det handlar om att tygla oliktänkande. En uppgift som den kinesiska regeringen förnekar.

Kina har fängslat flera utländska medborgare under de senaste åren. Ett kanadensiskt par greps 2014 i ett tillslag mot utländska kristna grupper längs landets känslig gräns mot Nordkorea.

I dag kom även uppgifter om att minst sju advokater som arbetar för mänskliga rättigheter har arresterats. Statlig media refererar till advokaterna som ett ”kriminellt gäng”. Trots riskerna har många kinesiska advokater stöttat sina bortförda och arresterade kollegor i ett uttalande på internet.

I slutet av förra året dömdes människorättsadvokaten Pu Zhiqiang till ett treårigt villkorligt fängelsestraff, en dom som kritiserats hårt av Amnesty.

Människorättsbrott i Kina

På senare år har de kinesiska myndigheterna intensifierat sina tillslag mot individer och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Enligt en rapport från Amnesty International, som har intervjuat uppemot 40 kinesiska människorättsadvokater, är det också vanligt att aktivisterna torteras sedan de gripits. Tortyren utförs bland annat med elektriska batonger och spikförsedda käppar.

Källa: Amnesty International

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.