Stödet till organisationen pausades i januari efter anklagelser om att flera anställda på FN-organet var inblandade i terrorattacken i Israel den 7 oktober förra året. Men nu återupptas det svenska stödet.
– Nu har vi efter mycket arbete fått skriftliga garantier från Unwra, både att man ska skärpa sina kontrollrutiner, man ska screena sina medarbetare mot sanktionslistor och garantera att svenska biståndsmedel alltid går till rätt saker, säger Johan Forssell till SVT Nyheter.
– Då känner vi oss tryggare än tidigare med att betala ut en del av stödet, tillägger han.
För 2024 har regeringen anslagit 400 miljoner kronor till Unrwa. Lördagens beslut avser en utbetalning om 200 miljoner.
”Ytterligare utbetalningar kommer att bli aktuella under året baserat på framsteg i de åtgärder som Unrwa åtagit sig att genomföra för att stärka intern tillsyn, granskning och kontroll”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Även Kanada återupptar
Även Kanada meddelade under fredagen att de återupptar biståndet, med hänvisning till den humanitära situationen i Gaza.
FN arbetar med en utredning om Unrwas neutralitet och frågan om det finns grund för Israels anklagelser.
Flera utredningar
Efter anklagelserna mot Unrwa i januari om att tolv anställda misstänks för delaktighet i attacken mot Israel den 7 oktober startades två olika utredningar för att säkerställa FN-organets opartiskhet.
Den ena är en intern FN-utredning och den andra är en extern utredning som leds av Frankrikes tidigare utrikesminister Catherine Colonna.
Den interna FN-utredningen har överlämnats till FN:s generalsekreterare António Guterres men den har ännu inte blivit offentlig utanför FN.
I slutet av februari sa Guterres att utredningen fortfarande pågår och att de väntar på information från israeliska myndigheter.
”Utredningen fortsätter att söka och bekräfta information och jämföra den information med material som israeliska myndigheter har, som utredningen förväntar sig att få inom kort”, sa han.
FN-organet Unrwa
FN-organet Unrwa, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, grundades efter kriget som bröt ut i samband med Israels bildande 1948, i syfte att hjälpa de över 750 000 palestinier som tvingats på flykt.
I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge gett.
Över hälften av Unrwas budget går till skolutbildning. Runt 15 procent går till hälsofrämjande åtgärder, enligt siffror från 2020.
FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav 13 000 i Gaza. En majoritet är lokalanställda palestinier.
Totalt gav Sverige 239 miljoner kronor i humanitärt bistånd till de palestinska områdena förra året.
Källa: TT