Nästa år väntas The Heritage Ballet turnera genom åtta svenska städer med föreställningarna ”Svansjön” och ”Nötknäpparen”. Men efter påtryckningar från allmänhet kan allt ställas in.
– Man tycker att det är skamligt och kräver att vi ska avbryta kontraktet med bolaget, säger Jan-Erik Sahlberg, direktör för Västmanlandsmusiken.
Konserthusen har tillsammans inlett en granskning för att utreda om det tjeckiska företaget bakom turnén har kopplingar till ryska staten.
Anonym blogg bakom bojkott
Orsaken till stormen kring baletten är en anonym blogg som i slutet av november publicerade en granskning av bolaget, som spridits i sociala medier.
Ingen koppling till ryska staten och militären
Personen bakom bloggen påstår att det tjeckiska företaget har starka kopplingar till ryska staten och armén. Något som bolagets företrädare avfärdar när SVT kontaktar dem, och kallar ”uppenbara lögner, som syftar att vilseleda och förvränga fakta”.
SVT Verifierar har granskat bolaget och kan visa att kopplingarna till Ryssland finns – men de går varken till den ryska staten eller till den ryska militären.
Ett exempel på kopplingar till Ryssland är att det tjeckiska bolaget SPBT drivs av en tidigare direktör för en rysk balett – med exakt samma namn.
”Ett kommersiellt projekt”
Det finns en tydlig skillnad mellan de kända ryska baletterna som uppträder på nationalscenerna Bolsjoj- eller Mariinskijteatern och har en direktkoppling till ryska staten, och de privata balettföretag som finns över hela Ryssland.
Det menar Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.
– Det är ingen tvekan om att det här ett ryskt kommersiellt projekt inriktat på att tjäna pengar. Man vill undvika att bli betraktade som politiska, därför har man kanske dansare från olika länder och är otydlig. Men den otydligheten har inga andra syften än att tjäna pengar, säger Stefan Ingvarsson.
Individuell bedömning gäller
Sveriges hållning är att det inte ska finnas samarbeten med ryska statliga aktörer. För kommersiella aktörer gäller armlängds avstånd.
– Det är upp till alla att känna efter om man tycker att det tillför kvalité och bra innehåll på ett konserthus idag, säger Stefan Ingvarsson.