En delad bild som visar tre olika scener. Till vänster står en person i vatten, vilket tyder på översvämning. I mitten syns en skrämmande dinosauriemodell i en naturlig miljö. Till höger är ett hus delvis nedsänkt i vatten, vilket understryker översvämningens omfattning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till dinosaurieparken som förändrats drastiskt efter Miltons framfart: ”Enormt mycket vatten” Foto: Privat, SVT

Svenska Pierres dinosauriepark står under vatten efter orkanen Milton

Publicerad

Svenske Pierre Andreasson har tillsammans med sin familj byggt upp temaparken Dinosaur World strax utanför Tampa i Florida under 25 år.

Nu står livsverket under vatten efter att orkanen Milton slagit till över Florida.

– Det var mycket värre än vad vi väntade, säger Pierre Andreasson till SVT Nyheter.

Dagarna innan Milton drog in över Florida förberedde Pierre Andreasson och hans medarbetare parken så gott det gick. Men när stormen lagt sig och de kom fram till parken på torsdagen var skadan betydligt värre än de förväntat sig.

– När vi kom 200 meter in, då ser vi hur mycket vatten det är, gångar och informationstavlor och allting är under vatten, det är som sjö alltihop, säger Pierre Andreasson.

De prydliga gångarna och gräsmattorna som tidigare prydde parken är nu bortspolade och orkanen har istället lämnat efter sig upp mot två meter högt vatten.

– På den värsta platsen får jag simma runt, där når jag inte botten, berättar Pierre.

Nu väntar hårt arbete för Pierre Andreasson och hans familj för att återställa parken.

– Vi känner ju nu att det här kan ju ta månader innan detta är färdigt, säger Pierre.

Motivationen kantas av sorg

Men Pierre berättar att den starka motivationen att bygga upp parken igen samtidigt kantas av sorg.

– Det blir ju att man tänker ja men nu får vattnet rinna väg först och ja men sen får vi bygga upp det här igen, ja det är klart att vi fixar det, men samtidigt så finns det ju en liten tår i ögat längst bak, säger Pierre.

Innan orkanen slog till hade de förberett parken inför Halloween, ett arbete som nu förstörts av stormens kraft. Nu blickar Pierre istället mot jul och hoppas att parken är återställd fram tills dess.

– Vi kommer komma igång igen och vi kommer komma starkare den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.