I januari lovade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att statsstödsansökan om elstöd till företag skulle skickas in ”inom kort”. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

Sverige har skickat in statsstödsansökan för elstöd till företag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har skickat in en statsstödsansökan för elstöd till Europeiska kommissionen – tre månader efter att Svenska kraftnäts ansökan godkändes.

”Så fort vi fått ett statsstödsgodkännande kommer regeringen besluta om förordningen för elstöd till företag.”, meddelar klimat- och näringslivsdepartementet.

Det var i januari som Energimarknadsinspektionen godkände Svenska kraftnäts ansökan om elstöd till företag i södra Sverige. I samma veva lovade Ebba Busch att en statsstödsansökan skulle skickas in ”inom kort”.

När de två förslagen skickades på remiss i februari kontaktades Europeiska kommissionen för att påbörja en ansökan för elstöd till staten.

Att det tog nästan tre månader för Klimat- och näringslivsdepartementet att gå från ord till handling och skicka in ansökan uppges vara för att det fanns risker att förslaget inte skulle godkännas, vilket den oberoende nyhetsportalen Altinget var först med att rapportera.

”Under dialogen med Europeiska kommissionen ville kommissionen försäkra sig om att endast företag och organisationer som påverkats negativt av Rysslands invasion av Ukraina får del av elstödet”, meddelar klimat- och näringslivsdepartmentet via Ebba Buschs (KD) pressekreterare till SVT Nyheter.

Uppfyllde inte EU:s krav

EU-kommissionens grundkrav är att stödet betalas ut till företag som påverkats av energikrisen, vilket det förslag som lades fram inte ansågs nå upp till.

Har företaget till exempel haft ett fast avtal innan Rysslands invasion i Ukraina anses det därmed inte vara drabbat av energikrisen och är därför inte berättigad att ta emot ett stöd, som uppgår till max två miljoner euro.

Riskerar överkompensation

Visar det sig däremot att företaget har haft något rörligt elavtal sedan 24 februari 2022 kan det däremot räcka för att beviljas stöd, erfar Altinget. Det innebär att bolagen kan få ut mer i stöd än vad de har betalat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.