Demonstranterna vill skapa opinion för en ny folkomröstning. Foto: EBU/SVT

Brexit-demonstrationen i London: Parlamentariker mordhotade

Uppdaterad
Publicerad

Brexit-demonstrationen i London bottnar bland annat i ett missnöje med hur politikerna har hanterat skilsmässan från EU. Enligt SVT Nyheters utrikesreporter Anna-Maja Persson är känsloläget tillspetsat.

– Många parlamentariker som går i marschen har polisskydd, de har blivit mordhotade.

Hundratusentals så kallade remainers, britter som vill stanna kvar i EU, demonstrerar på lördagen i centrala London och kräver en ny folkomröstning om brexit.

I marschen finns huvudsakligen britter som stanna kvar i uniol  en, men även en del som vill gå ur, menar SVT Nyheters utrikesreporter Anna-Maja Persson som befinner sig på plats i den brittiska huvudstaden.

Brexit

– Det här handlar också om något slags missnöjesyttring mot politikerna, som man menar har misskött hela den här processen något så kopiöst, säger hon och säger att känsloläget är tillspetsat. Parlamentariker i marschen har blivit mordhotade och har polisskydd.

– Det säger en hel del om hur stämningen är.

Kan hålla ny folkomröstning

Demonstranterna vill skapa opinion för en ny folkomröstning, även om det är oklart vilka frågor en sådan omröstning skulle ta ställning till. Det är till exempel oklart om alternativet ”stanna kvar” skulle finnas med.

Britterna kan tekniskt sett hålla en ny folkomröstning om det finns en majoritet i parlamentet. Det har det inte funnits tidigare, men sedan EU i veckan sköt upp brexit till den 12 april är förhoppningen hos demonstranterna att det finns en chans att vända opinionen och att parlamentarikerna ska välja en ny folkomröstning för att komma vidare i processen.

– Framför allt för att undvika att det blir en hård brexit, en brexit utan avtal.

Mjukare brexit

EU kräver att May ska hålla en omröstning i parlamentet nästa vecka. Om parlamentet då skulle säga nej till Mays avtal blir brexit av den 12 april.

Men May är inte så sugen på en ny omröstning om hon tror att det kommer att bli ett nej – vilket det sannolikt skulle bli om hon inte låter parlamentet ta ställning till nya alternativ som en mjukare brexit, ett nyval eller en ny folkomröstning.

Anna-Maja Persson tror att EU skulle vara redo att acceptera en mjukare brexit med tätare band till EU.

– Det finns rätt mycket som tyder på det. Det finns en trötthet i EU-kretsar på Storbritanniens sätt att hantera det här, man vill komma vidare och lämna brexit bakom sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet