Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och Mellanösternexperten Alexander Atarodi om vad som kan hända nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och Mellanösternexperten Alexander Atarodi om vad som kan hända nu. Foto: SVT Direkt

SVT:s korrespondent: ”Kan tyda på att en större militär operation är på gång från Israels sida”

Uppdaterad
Publicerad

Israel flyttar trupper till norr, nära gränsen mot Libanon. Försvarsministern säger att kriget går in i ”en ny fas” och premiärminister Benjamin Netanyahu lovar att invånare som evakuerats från norr ska kunna återvända hem.

– Det här kan tyda på att någonting större är på gång, säger SVT:s Samir Abu Eid.

Libanon har skakats av en mängd explosioner de senaste två dagarna. Totalt 37 personer har dödats och tusentals skadats. Israel har från flera håll pekats ut för att ligga bakom attackerna, men har ännu inte uttalat sig.

I både Libanon och Israel är rädslan för ytterligare eskalering stor. Den israeliska militären håller på att flytta trupper från Gaza upp till norra delen av landet, nära gränsen mot Libanon och till Golanhöjderna, berättar SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som tillsammans med fotograf Pablo Torres är på plats i Tel Aviv.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det verkar som att man är redo vid gränsen, säger han i SVT:s livesändning.

Löftet från Netanyahu

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde på onsdagskvällen ett kort uttalande – men utan att nämna explosionerna. I stället säger han i en kort video på X att målet är att israeler som det senaste året varit evakuerade från sina hem i norr ska kunna återvända.

”Jag har redan sagt att vi kommer att låta invånarna i norr återvända till sina hem på ett säkert sätt, och det är precis vad vi kommer att göra”, säger han.

Även försvarsminister Yoav Gallant har sagt att Israels krigsmål för fronten i norr är ”tydliga och enkla”: Att evakuerade invånare ska få återvända hem.

– Vi befinner oss i början av en ny fas i kriget, det kräver mod, beslutsamhet och uthållighet, sade Gallant när han talade till israeliska trupper på onsdagen.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och Hizbollah angripit varandra regelbundet och många byar och samhällen i norra Israel är i dag tömda på invånare på grund av det osäkra läget.

Då kan det bli regelrätt krig

– Det här kan tyda på att någonting större är på gång och en större militär operation från Israels sida. Skulle det bli en markinvasion eller ett krig så innebär det förmodligen att Hizbollah svarar eller hämnas och då skulle det kunna bli ett regelrätt krig, säger Samir Abu Eid.

Mellanösternexperten Alexander Atarodi menar att Israels nya plan för norra Israel måste omsättas i verkligheten, förmodligen med militära medel.

– Sedan är frågan om Israel kommer att gå in med en full invasion som man gjorde 2006 eller om det blir en mer begränsad operation för att säkra den buffertzon som Israel är måna om att ha för att garantera säkerheten för sin befolkning.

Lina Malers – frilansjournalist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stor rädsla för eskalering” – Hör frilansjournalisten Lina Malers är på plats i Beirut efter onsdagens explosioner. Foto: SVT Rapport
Hizbollah-soldater med flaggor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är Hizbollah? Foto: WAEL HAMZEH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet