En man står i en grå bakgrund med lågt ljus, medan en stridsvagn avancerar i mörker på den högra sidan av bilden, belyst av starka strålkastare som gör att den framträder mot den dimmiga natthimlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid om Israels markangrepp i Libanon: ”Hizbollah är kraftigt försvagade”. Foto: SVT, Baz Ratner/TT

SVT:s korrespondent: Nu väntar alla på Hizbollahs svar

Uppdaterad
Publicerad

Israels ”begränsade” markoffensiv i södra Libanon är att betrakta som en ytterst allvarlig eskalering, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som är på plats i Jerusalem.

– Nu frågar sig alla: Är detta bara början?

I ungefär två veckors tid har Israel attackerat Hizbollah i Libanon på olika sätt. Många människor har dödats i attacker i bland annat huvudstaden Beirut.

Den 28 september dödades shiamilisens högsta ledare, Hassan Nasrallah.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– Just nu är Hizbollah kraftigt försvagade och frågan är om de kan göra något motstånd. Det är det Israel vill testa med det här angreppet, säger Samir Abu Eid.

Den israeliska militären, IDF, säger att offensiven är en begränsad sådan. Men Abu Eid har svårt att se att Israel kommer vilja backa tillbaka.

– De senaste veckorna har Israel gått väldigt hårt åt Hizbollah och jag tror Israel vill fortsätta och helt krossa gruppen.

Det många nu väntar på är att se just hur Hizbollah kommer att svara på Israels markangrepp, säger Samir Abu Eid. Foto: JALAA MAREY

Hizbollahs respons av stor vikt

Hizbollah har ännu inte kommenterat markoffensiven men under måndagen uttalade sig den ställföreträdande ledaren, Naim Qassem. Han sade då att gruppen är ”redo” att möta en markinvasion och att han är ”övertygad att man skulle vinna ett krig mot Israel”.

Det många nu väntar på är att se just hur Hizbollah kommer att svara på Israels markangrepp, säger Samir Abu Eid.

– Det kommer spela stor roll hur Hizbollah bemöter invasionen. Och det återstår att se hur långt Israel kommer gå in i södra Libanon och vad det kommer få för konsekvenser.

Starkt stöd i Israel

Till skillnad från det pågående kriget i Gaza – som många israeler är kritiska mot – är stödet för en markoffensiv i Libanon stort hos det israeliska folket, enligt Abu Eid.

– Ett mål som Israel har med denna, vad man kallar för begränsade, markoffensiv är att de 60 000 människor som tvingats evakuera från byar i norra Israel ska kunna flytta tillbaka. Det stödjer folk.

Stödet för en markoffensiv i Libanon är stort hos det israeliska folket, enligt Abu Eid. Foto: FADEL ITANI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet