En person står på en väg mitt i natten, omgiven av stadens belysning och trafik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”President Yoon kan ställas inför riksrätt”. Foto: Salim Alsabbagh.

SVT:s korrespondent på plats vid demonstrationerna i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen har nu formellt överlämnat förslaget om att ställa Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol inför riksrätt.

– Gör han det förlorar han alla sina befogenheter som president fram till rättegången, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin på plats i Seoul.

Den hastigt uppblossade politiska krisen har chockat Sydkorea.

Landets största oppositionsparti, Demokratiska partiet (DP), kräver att Yoon avgår omedelbart. Partiet har nu formellt överlämnat ett förslag till nationalförsamlingen om att ställa honom inför riksrätt.

Han Dong-Yoon, ledare för Yoons regeringsparti Folkets parti (PPP), kräver att hela regeringen avgår. Han vill också att presidenten utesluts – men partiet har enats om att att inte rösta för att ställa Yoon inför riksrätt, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Presidenten ”kränkte allvarligt grundlagen” genom införandet av krigslagar, enligt den formella begäran om att inleda en riksrättsprocess som AFP tagit del av. Presidentens motiv var att undgå utredningar gällande brottsanklagelser riktade mot honom och hans familj, lyder texten.

Yoon och hans fru har de senaste åren skakats av en rad korruptionsskandaler.

”Demokratin går under”

Försvarsminister Kim Yong-Hyun, som anses ha haft en stor roll i presidentens agerande, hotas även han av riksrätt. Kim har nu avgått.

I Seoul marscherade tusentals demonstranter på onsdagen mot presidentkansliet med krav på en riksrättsprocess.

En av demonstranterna, Lim Myeong-Pan, säger till AFP att Yoon måste avgå. Ordern om undantagstillstånd var olaglig, hävdar Lim.

– Han har stakat ut sin väg till riksrätt genom det här.

Första på 40 år

För att dra i gång en riksrättsprocess krävs stöd från två tredjedelar av parlamentarikerna samt minst sex av nio domare i landets konstitutionsdomstol.

Oppositionspartierna har gemensamt 192 av de 300 mandaten. En omröstning kan möjligen ske på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.