Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeliskt förslag – men det är tydligt att USA drar i trådarna. Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren om Israels nya förslag till vapenvila. Foto: Pernilla Edholm

SVT:s utrikesreporter: Så är utsikterna för nya förslaget om vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Israel har för första gången presenterat ett förslag till vapenvila som innefattar ett permanent slut på stridigheterna – något som varit ett absolut krav för terrorklassade Hamas.

Men hur realistiskt är det att parterna kan enas? Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Förslaget som presenterades under fredagen är uppdelat i tre faser.

Den första fasen gäller i sex veckor och innebär en fullständig vapenvila. Redan här ska ett antal gisslan växlas mot palestinska fångar.

Krig mellan Israel och Hamas

Under fas ett ska också förhandlingar hållas där parterna kommer överens om de ”nödvändiga arrangemang som behövs” för att nå nästa fas.

I den andra fasen ska alla gisslan som fortfarande är vid liv släppas och i den tredje fasen ska även kvarlevorna av döda gisslan lämnas över.

Splittring i Israel

Det finns en djup splittring kring förslaget i Israel, säger Stina Blomgren.

– De anhöriga till gisslan sa idag att tiden håller på att rinna ut. Att Israel har en skyldighet att acceptera det här förslaget medan gisslan fortfarande är vid liv.

Samtidigt hotas premiärminister Benjamin Netanyahu av egna ministrar som säger att de kommer störta regeringen om kriget tar slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet