Sydafrika blickar framåt

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals sydafrikaner har i natt deltagit i vak för att hedra Nelson Mandelas minne. En urgammal tradition som ger de sörjande ett tillfälle att ta farväl och tillsammans blicka framåt. 

Nelson Mandelas begravning blev en värdig och väl genomförd ceremoni i hans hemby Qunu.

Enligt Tembu-tradition ska en stor ledare begravas då skuggorna är som kortas och lite försenat sänktes Mandelas kista ned i graven strax innan kl 13, sydafrikansk tid.

Nelson Mandela död

Då var tv-kameror riktade åt ett annat håll och familjen och drygt 400 utvalda personer från över 4.000 gäster närvarade i den privata stunden.

Miljontals tv-tittare hade tidigare följt hur kistan med militäreskort fördes in en jättemarkis, hört hyllning efter hyllning i en högtid allt annat än privat.

Vän höll berörande tal

Det mest berörande talet av alla under de gångna dagarna sedan Mandelas bortgång den 5 december höll hans gamla vän och partikamrat, Ahmed Kathradasom också satt fängslad på Robben Island i 26 år. Han beskrev Mandela som sin bror.

”Mitt liv är nu ett tomrum och jag vet inte till vem jag ska vända mig.”

Så känner säkert många sydafrikaner i dag men den senaste veckan har det visat vilken politik de önskar för denna sköra demokrati. Fred, försoning och förlåtelse med ett tydligt fokus på fattigdomsbekämpning.

Vägen framåt

Men vem eller vilka kan föra denna tydliga kurs då sydafrikanerna måste rikta blickarna mot den obesvarade frågan, hur går vi framåt nu?

President Jacob Zuma var under söndagens ceremoni betydligt mer engagerad och lovade att han och ANC skulle följa Mandelas exempel och arbeta med att även förverkliga ekonomisk frihet.

I det land i världen som har det största gapet mellan fattig och rik är ett ansvarsfullt ledarskap är nödvändigt.  ANC har som regeringsparti under ledning av Jacob Zuma inte levt upp till människors förväntningar. Buropen under tisdagens minneshögtid är en påminnelse om att sydafrikanerna har kämpat hårt för sin frihet.  Nepotism och korruption är naturligtvis enbart en del av ANC:s problem. Arvet efter apartheidtidens brutala regim har satt djupa spår och kommer att ta generationer att göra sig av med.

Nytt politiskt landskap

De allmänna valen 2014 kommer kanske att ge ett svar. Nelson Mandela sa vid sin 90-års dag: ”It's is in your hands now, det är i era händer nu”. 

Nya partier bildas, gräsrotsorganisationer och nybildade fackförbund gör att det politiska landskapet just nu omformas snabbt. Sydafrikas unga som går till val för första eller andra gången känner inte samma lojalitet till ANC. I kampen om framtida makt kommer sydafrikanerna återigen behöva visa att de kan leva upp till Mandels tankar om tolerans, fred och försoning, och att Sydafrika är en demokrati.

Efter dagens gravsättning i Mandelas hemby Quno börjar en ny tid i Sydafrika men arbetet som Nelson Mandela egentligen bara hann påbörja är inte över, vare sig i Sydafrika eller på många andra platser i världen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nelson Mandela död

Mer i ämnet