– Det finns jihadistiska nätverk i området, och just valet av måltavlor tycker jag pekar i den riktningen, säger terrorforskaren Hans Brun om attentaten i Sri Lanka. Foto: TT

Terrorforskare: ”En ovanligt stor och välorganiserad attack”

Uppdaterad
Publicerad

Blodiga explosioner har ägt rum på flera platser i Sri Lanka. Det är ännu oklart vilka som ligger bakom terrordådet.

– Det var längesedan vi såg den här typen av simultana attacker utanför Mellanöstern och Afghanistan, säger han till SVT Nyheter.

Sri Lankas polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP.

Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade ett dåd. NTJ är en radikal islamistisk grupp i Sri Lanka som lät tala om sig förra året i samband med vandalisering av buddhistiska statyer.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Koordinerade  attacker

Ingen grupp har tagit på sig söndagens sprängdåd men terrorforskaren Hans Brun säger att mycket tyder på att jihadistiska grupper ligger bakom.

– Just koordinerade attacker har ju historiskt sett varit al-Qaidas signatur, säger han till SVT Nyheter.

– Det som kommer att bli intressant här är brottsplatsundersökningen, där man med lite tur kan fastställa identiteten på självmordsbombarna.

Präglat av inbördeskrig

Trots en konfliktfylld historia har något som liknar söndagens attacker, med en rad koordinerade bombdåd, inte inträffat i landet tidigare, enligt Camilla Orjuela, som forskar kring Sri Lanka vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

– Det är inte troligt att några krafter inom Sri Lanka har kapaciteten eller intresset att göra detta, med de här specifika målen. Däremot kan det få konsekvenser för interna konflikter. Det finns en fruktansvärd oro nu för att någon grupp i samhället får skulden, säger Camilla Orjuela.

Landet präglades länge av inbördeskriget mot gerillagruppen Tamilska tigrarna, som kämpade för självständighet för den tamilska minoriteten, men för tio år sedan krossades upproret.

– Hela Tamilska tigrarna upplöstes. Även om det finns ett tamilskt missnöje så finns det ett väldigt litet stöd för någon väpnad kamp och vi har inte sett några självmordsdåd utförda av sympatisörer för tigrarna efter krigsslutet, säger Camilla Orjuela.

Svårt hitta motiv

Flera av bombdåden var riktade mot kyrkor. Det har funnits kritik från buddistiska grupper att kristendomen, liksom islam, växer, men forskaren har svårt att se att någon inhemsk religiös konflikt skulle ligga bakom bombningarna.

– Det har förekommit enskilda våldsamheter historiskt mot muslimer och kristna, men absolut inte i den här skalan, säger Camilla Orjuela.

Inte heller inom den muslimska minoriteten är det enkelt att hitta något klart motiv, menar forskaren.

– Under Sri Lankas våldsamma historia har det inte funnits några muslimska väpnade grupper eller något stöd för internationella terrorgrupper, säger Camilla Orjuela.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet