1. Varför pratar vi om ”Rysslandsutredningen”, när det finns flera?
Det stämmer att det pågår flera parallella utredningar i Washington just nu. De tre stora utspelar sig i justitiedepartementet samt i senaten och representanthusets underrättelsekommittéer. Utöver de tre pågår flera mindre utredningar på olika håll i kongressen.
LÄS MER: Nyckelspelarna i förhören om Ryssland
De tre stora utredningarna har en sak gemensamt: De undersöker alla på vilka sätt Ryssland försökte påverka förra årets presidentval i USA. Men den som du troligtvis hört mest om och som ofta kallas ”Rysslandsutredningen” är den som äger rum under justitiedepartementet och leds av Robert Mueller.
Den skiljer sig på några punkter från de andra två:
- Medan utredningarna i senaten och representanthuset sker genom publika förhör så görs allting i Muellers utredning bakom stängda dörrar.
- Den fokuserar på att ta reda på om någon i Donald Trumps kampanj varit i maskopi med ryssar i samband med valet.
- Muellers utredning är den som formellt kan åtala personer, Mueller har också kraftfullare verktyg för att till exempel begära in dokument eller höra vittnen under ed.
2. Varför tillsattes FBI-utredningen?
Till att börja med – frågan om Ryssland över huvud taget försökte påverka det amerikanska presidentvalet dyker upp frekvent.
Donald Trump har själv ifrågasatt vid flera tillfällen att Ryssland skulle ha gjort det och kallat själva utredningen för en bluff och en häxjakt. Samtidigt har cheferna för flera av USA:s viktigaste underrättelseorgan sagt att det inte finns någon tvekan om att Ryssland gjorde det.
”Jag är säker på att Ryssland påverkade det här valet, precis som resten av hela underrättelse-samhället är”, sade CIA-chefen Mike Pompeo i juli.
Ett liknande uttalande gjordes samma månad av Trumps nationella underättelsechef, Dan Coats, då han sade att Ryssland ”utan tvekan försöker underminera den västerländska demokratin”.
”Jag tror att de tog oss lite på sängen när det gäller vad de är kapabla till”, sade Coats.
Nu till utredningen – den startar redan sommaren 2016 efter att Demokraternas nationella valkommitté hackats, varpå mejl läckte ut. Snart därefter tar utredningen en vändning och fokuserar på ett större mål: Vad Ryssland gjort för att påverka presidentvalet.
Fram till den 9 maj 2017 leds utredningen av FBI-chefen James Comey.
LÄS MER: Det här har hänt: Misstänkta hackerattacker mot USA
3. Hur kom Robert Mueller in i bilden?
Det hela börjar med att Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey. I samband med det följer en rad avslöjanden – bland annat om att Trump skulle ha bett Comey om att försäkra sin lojalitet mot presidenten och ”släppa” utredningen av Michael Flynn, Trumps dåvarande nationella säkerhetsrådgivare.
Nu dyker frågetecken upp bland bedömare kring hur utredningen ska kunna förhålla sig neutral till Trump-administrationen.
I vanliga fall är det justitieministern som är högst ansvarig för en utredning som sker i justitiedepartementet. Men här kommer nya avslöjanden in i bilden. Jeff Sessions, tidigare senator i Alabama och en tidig supporter i Donald Trumps kampanj, skulle ha haft möten med Rysslands ambassadör under kampanjen.
Sessions hade inte berättat om mötena under senatsförhören som föregick att han godkändes som minister, men snabbt läggs bevis fram av Washington Post som visar att Sessions och den ryske ambassadören träffades vid minst två tillfällen.
LÄS MER: Här är vad Jeff Sessions sa – ord för ord
Nu händer några saker snabbt:
- Jeff Sessions meddelar att han ställer sig utanför utredningen. Det är alltså inte längre han som bestämmer vem som ska efterträda James Comey.
- Det ansvaret hamnar istället på vice justitieministern Rod Rosenstein.
- Rosenstein utnämner tidigare FBI-chefen Robert Mueller som särskild åklagare med uppdraget att ta reda på vilka kopplingar Trump-kampanjen haft till Ryssland i samband med valet.
4. Vem är den här Robert Mueller?
Robert Mueller är 72 år, krigsveteran från Vietnam med en gedigen karriär inom juridiken bakom sig. Han har också varit chef för USA:s underrättelseverksamhet FBI under 12 år. Det är den näst längsta tiden någon suttit på posten, hans kontrakt förlängdes från den vanliga perioden på 10 år under Barack Obama efter att en enhällig kongress röstat ja till det.
LÄS MER: Mueller ”är rätt typ” för jobbet
Robert Mueller tillträdde som FBI-chef den 4 september 2001, alltså bara några dagar innan terrorattackerna som skakade USA i grunden. Han har ett starkt stöd från både Republikaner och Demokrater. En tidigare kollega på FBI beskriver Mueller såhär:
”Han är inte en av de bästa, Robert Mueller. Han är den bästa jag någonsin sett. Ledarskapet, omdömet, beslutsfattandet. Ingen slår honom i att envist följa ett mål utan att låta sig påverkas av varken kongressen, presidenten, medierna, FBI, justitieministern eller vice justitieministern.”
5. Vilken makt har Robert Mueller i förhållande till presidenten?
Anledningen till att mest fokus riktas mot Muellers utredning, trots att det mesta av den sker i hemlighet, är just det faktum att den förre FBI-chefen är den person vars beslut väger tyngst.
I egenskap av särskild åklagare har han ungefär samma makt som en federal åklagare – han kan lägga fram åtal, utfärda förelägganden för att få tag på dokument eller kalla in vittnesmål. Att vägra samarbeta med Robert Muellers utredning är olagligt.
Han har dessutom möjlighet att använda sig av en så kallad åtalsjury, eller grand jury som det heter i USA, men mer om det senare.
6. Vilka är det som utreds?
Robert Mueller är inte en person som medierna fått tillgång till, han arbetar i tysthet tillsammans med ett team på omkring tre dussin advokater och utredare som han själv satt samman. Men den här utredningen är lite ovanlig, eftersom den förre FBI-chefen James Comey tidigare i år fick ett undantag att prata om sitt arbete med den under ett publikt förhör i representanthuset.
Comey berättade då att utredningens huvudfokus är att ta reda på om någon som arbetade med Donald Trumps kampanj var inblandade i Rysslands försök att påverka valet – och om några brott begåtts i samband med det.
LÄS MER: Detta sa Comey om utredningen under förhören
Sedan Mueller tillträdde har flera rapporter i amerikanska medier gett mer detaljer från utredningen. Enligt dessa rapporter kollar FBI närmare på särskilt några personer:
- Donald Trump jr och hans möte med en rysk advokat där han innan mötet skulle blivit lovat skadlig information om Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, enligt bland andra CNN.
- Tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och hans kontakter med Rysslands ambassadör och betalt lobbyarbete Flynn ska ha gjort för Turkiets räkning, enligt Reuters.
- Tidigare kampanjchefen Paul Manafort och hans ekonomiska kopplingar till Ryssland, enligt AP.
- Donald Trump själv och om presidenten försökt påverka utredningen, och på det sättet försökt hindra rättvisans gång, enligt Washington Post. Detta var en av de saker som ledde till att Richard Nixon skulle ställas inför riksrätt 1974 innan han självmant avgick.
- Enligt Bloomberg undersöker Mueller och hans team även finansiella kopplingar mellan Trumps företag och Ryssland innan kampanjen.
- Dessutom har Donald Trumps svärson Jared Kushner hörts bakom stängda dörrar om sina kontakter med Ryssland.
Men inga av dessa detaljer har bekräftats av Mueller eller någon annan som arbetar med utredningen.
7. Vad är det senaste om utredningen?
Här är några saker behöver du veta för att ha koll på hur Muellers utredning ligger till:
Wall Steet Journal har avslöjat att Robert Mueller nu använder sig av en så kallad ”grand jury”, en åtalsjury med större makt att begära in dokument och höra vittnen under ed. En åtalsjury beslutar också om bevismaterial är tillräckligt starkt för att väcka åtal mot en person i utredningen.
Enligt källor till Reuters har åtalsjuryn begärt dokument som rör mötet mellan Donald Trump jr och den ryska advokaten i juni 2016, samt dokument från förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn ekonomiska affärer.
CNN har dessutom rapporterat att utredarna fokuserar på att titta på vilka finansiella kopplingar som finns mellan Ryssland och personerna i Trumps närhet. Donald Trump har själv sagt i en intervju med New York Times att han betraktar det som att träda över ”en röd linje” om Mueller skulle börja titta på hans ekonomiska affärer.
Två lagförslag har lagts fram i senaten, båda författade av en demokratisk och en Republikansk senator, som skulle göra det svårare för presidenten att avskeda Robert Mueller utan att först ha övertygat en panel med federala domare om att det finns tillräckligt goda skäl.
8. Men vad säger presidenten om Muellers utredning?
Det är ingen hemlighet att presidenten inte är nöjd med det arbete Mueller och hans team håller på med i Washington DC. Han har bland annat kallat utredningen för en häxjakt och anklagat Mueller för att inte vara neutral.
Dels för att Mueller, enligt Trump, var för nära tidigare FBI-chefen James Comey för att nu kunna utreda mannen som sparkade honom – Donald Trump. Han menar också att Mueller anlitat flera personer till utredningen som har kopplingar till det demokratiska partiet.
LÄS MER: Trump rasar efter utnämningen av Mueller
Donald Trump uttalade sig senast under ett framträdande i West Virginia. Då sa han bland annat såhär:
”Hela Rysslands-historien är totalt påhittat. Det är bara en ursäkt för den största förlusten i amerikansk politisk historia”
”Vad utredare borde titta på är Hillary Clintons 33.000 raderade mejl”
9. Kan Donald Trump sparka Mueller – och vad händer då?
Ja, det korta svaret är att presidenten kan göra sig av med en särskild åklagare. Men det skulle inte bli en enkel process.
Det är formellt endast justitieministern som kan fatta beslutet att fatta beslutet om avsked, men eftersom justitieministern Jess Sessions dragit sin undan utredningen har vice justitieminister Rod Rosenstein (som tillsatte Mueller) sagt att han tolkar lagen som att det nu är hans mandat.
Under ett vittnesmål i juni sa Rosenstein att han endast skulle fatta beslut om att avskeda Mueller av ”goda orsaker” och om sådana inte fanns skulle han vägra. Det som skulle kunna hända är att Donald Trump begär att Rosenstein sparkar Mueller – och Rosenstein lämnar i protest, eller själv blir sparkad av presidenten.
Om Rosenstein är ute ut leken skulle mandaten att avskeda Mueller hamna på den tredje personen i hierarkin inom justitiedepartementet, Rachel Brand. Om samma sak händer med henne så går det vidare tills Trump hittar någon som kan tänka sig att fatta beslutet.
En sådan process ägde rum under Richard Nixon då både justitieminister och vice justitieminister avgick i vad som kallas ”The saturday night massacre” då de vägrade avskeda den särskilda åklagaren i Watergate-utredningen.
LÄS MER: Analys: Kan bli Trumps Watergate
Att göra sig av med Mueller skulle enligt många bedömare dessutom vara en hård smäll politiskt för Donald Trump, med tanke på det starka stöd Mueller har i kongressen, om han inte har bevis på att det finns goda orsaker att sparka den särskilda åklagaren.
Flera Republikaner i både senaten och representanthuset har uttalat sig och bland annat sagt att det skulle vara ”en katastrof” om Trump sparkade Mueller.
10. Vad kan utredningen egentligen resultera i?
Det beror på vad Mueller och hans team hittar, och vem det handlar om. Det skulle antingen kunna handla om någon form av åtalbar handling i samband med själva presidentvalet – eller ett brott som begåtts i samband med själva utredningen, som att försöka hindra rättvisans gång.
LÄS MER: Därför är Trump Jrs möte med den ryska advokaten så kontroversiellt
Om Robert Mueller kommer fram till att någon typ av dessa brott begåtts av någon i Trump-kampanjen kan han lägga fram bevisen för åtalsjuryn som i sin tur kan väcka åtal. Om åtalsjuryn är på samma spår arresteras den åtalade. Om detta skulle ske har president Donald Trump två val – han kan välja att benåda, annars sätts personen i fängelse.
Den större frågan är vad som skulle hända om utredningen visar att presidenten själv begått ett brott som är åtalbart. Anledningen till att frågan hänger i luften är att ingen president tidigare åtalats för grova brott.
Enligt bedömare skulle Mueller troligtvis istället lägga fram bevisen för representanthuset – och det skulle innebär en ny process:
- Representanthuset röstar om president ska ställas inför riksrätt. En majoritet (alltså även minst 25 republikaner) måste rösta för.
- Isåfall skulle Trump ställas inför rätta i senaten framför chefsdomaren i USA:s högsta domstol, John Roberts.
- Därefter måste minst två tredjedelar av senaten rösta för att avsätta Trump.
Om Donald Trump ställs inför riksrätt skulle han vara den tredje presidenten i historien att göra det. Endast Andrew Johnson och Bill Clinton har tidigare gjort det, ingen av dem avsattes. Richard Nixon skulle ställas inför riksrätt, men avgick frivilligt istället.
TV: Vad betyder det att ställas inför riksrätt?
Än har Muellers utredning inte presenterat något, om något kommit fram så finns den informationen fortfarande innanför väggarna till kontoret i Washington DC. Men det som händer i USA just nu har liknats vid Watergate – den skandal som till slut ledde till att president Richard Nixon avgick.
Vill du veta mer om Watergate, kolla här: