Unrwa är den största permanenta biståndsorganet i Gaza och finansieras nästan uteslutande med frivilliga bidrag.
Nu väljer allt fler länder, däribland svenska Sida, att dra in biståndet till organisationen. En förödande utveckling, menar Jan Egeland, ledare för Norska flyktingrådet och tidigare chef för FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp.
– Poängen med humanitärt hjälparbete är att hjälpa civila. Den individ som gör fel ska straffas och organisationens rutiner ska granskas men man ska inte förstöra för hjälparbetarna i stort, säger han i SVT:s Aktuellt.
Utpekade har avskedats
Han poängterar att Unrwa valt att avskeda alla de anställda som pekats ut som delaktiga i Hamas attack den 7 oktober.
– Ingen kan garantera att man inte blir sviken av sina egna anställda. Då är det viktigt att ledningen griper in genast och det har Unrwa:s ledning gjort.
Ifrågasätter siffror om Hamas
Han ifrågasätter också siffrorna som Israel angivit om att hundratals, kanske över 1 000, anställda kan vara medlemmar i Hamas.
– Det tror jag inte på alls, faktiskt. Om det är två källor som jag inte tror på just nu så är det Netanyahu-regeringen (...) och de militanta palestinska organisationerna med Hamas i spetsen.
Hopp om vapenvila
Nu hoppas han att både västvärlden och arabvärlden kan sätta press på Israel och Hamas att gå in i förhandlingar om vapenvila.
– Jag tror det finns hopp om detta nu. Dels tror jag att Israel ser att man inte kan bomba sig fram till säkerhet, man dödar så många fler barn och kvinnor än Hamasmedlemmar. Hamas ser också den skada man åsamkat sin befolkning.