En brandman betraktar et delvis raserat flerfamiljshus i Cherson i Ukraina, efter en rysk attack. Foto: HANDOUT/TT

Chatta med Elin Jönsson, Bengt Norborg och Carl Fridh Kleberg

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland den fullskaliga invasionen av Ukraina. Tre år har gått sedan dess. Chatta med SVT:s reportrar Elin Jönsson, Bengt Norborg och Carl Fridh Kleberg med anledning av årsdagen.

Tre år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina

Erik • Hej. Hur menar ni med att ”EU har stått för det största stödet till Ukraina”? EU kommer väl inte i närheten av stödet från USA?

USA är enskilt största givaren. EU-länder inklusive EU-institutioner har däremot stått för ett avsevärt större stöd (militärt och övrigt, men det är inte självklart hur man ska hålla isär de två eftersom krig också handlar mycket om ekonomi och logistik mm.)

Christina • Putin vill ”äga” Ukraina o ställer krav att det o flera andra länder är hans.
Trump vill ha Grönland, Kanada o lite till.
Är det inte samma skrot o korn?
Det är som om danskarna skulle kräva Skåne!
Christina

Jag tror inte att det är samma sak därför att Putins och hans krets fixering vid att dominera f d Sovjetunionen/Ryska imperiet och särskilt Ukraina och Belarus handlar om mer än bara nationella intressen. Det handlar väldigt mycket om en föreställning om att Belarus och Ukraina egentligen är del av Ryssland och har en närmast naturgiven plikt att underkasta sig Ryssland och makten i Moskva. Det här är inget ukrainare eller ens belarusier skriver under på, men i ryska maktens fantasier lever det starkt och driver också därmed rysk aggression och maktanspråk mot föreställda "småsyskon". Trump ser knappast likadant på t ex Grönland eller Panamakanalen.

Nu stänger vi chatten för idag. Tack för många bra frågor! Och för er som inte hann få svar så kommer det fler tillfällen.

Sonia • Varför erbjuder sig Zelensky att avgå i utbyte av fred? Hur skulle en sådan ev fred kunna se ut och vem/ vilka kan ta över efter honom i så fall?

Hej Sonia, eftersom han kallats en diktator med bara fyra procents stöd av Trump gör han en gir och säger att om detta handlar om min person så är jag beredd att avgå - men då måste Ukraina få de säkerhetsgarantier han krävt hela tiden. Han vill alltså visa att han inte tänker vara ett hinder för en lösning han och Ukraina kan leva med. Hans yttrande har kallats ett smart och avväpnande drag av många.

Bengt • Hej. Kan detta bara vara ett spel från Trump för att se hur Europa reagerar?

Det är lite svårt att veta vad "detta" är när det händer så mycket samtidigt. En del av det USA gör är säkert del i ett större förhandlingsspel, även sånt som irriterat européer (t ex att säga att Ukraina inte realistiskt kommer vinna tillbaka alla ockuperade territorier eller gå med i Nato som del i en eventuell fredsuppgörelse.)

H • Många tror och säger att Putin kommer attackera annat land efter Ukraina. Hur troligt är detta? De har väl förlorat mycket militär styrka dessa 3 år. Känns lite som skrämselpropaganda

Hej,

I dagsläget kan det vara svårt för Ryssland att angripa fler länder men skulle man få en situation där Ukraina tvingas till kapitulation och det framstår som möjligt att invadera grannländer och rita om Europas kartor innebär det ett stort säkerhetshot mot hela Europa och framförallt Rysslands grannländer. Ryssland har under många år inte bara försökt påverka Ukraina utan många andra länder i Kaukasien och Centralasien. Tydliga exempel är Georgien och Moldavien, men man har från Rysslands håll också uttalat tydliga hot mot de baltiska länderna.

Jens • Detta är ett sidospår kanske men kommer USA gå ur Nato?

Det verkar inte sannolikt. Däremot vill USA inte för första gången fokusera mer på Kina och Asien/Stilla havs-området och vill väl att Europa typ - enligt ett amerikanskt perspektiv - "sköter sig självt".

Putinman • Hur kommer det sig att media fortfarande inte konstaterar att Ukraina förlorat kriget och att Ryssland vunnit?

Därför att det inte är slut, låter väl som en åtminstone i mina öron rimlig förklaring.

Ben • Har ryska,frysta, tillgångar använts över huvud taget? I så fall hur???

I fjol fattades beslutet att använda avkastningen från frusna ryska tillgångar för stöd till Ukraina (s k "windfall"). Den stora majoriteten av tillgångarna hålls i Europa. Det här är dock något annat än att röra själva frusna tillgångarna i sig, vilket somliga vill (Estland efterlyste sådana steg så sent som igår). Det vore en mycket större pott pengar att ta ur, men det finns juridiska funderingar på om det går enligt internationell lag (ja, detta oavsett Rysslands brott mot folkrätten) och om det finns politisk vilja.

Greger • Varför inte hålla val i Ukraina och fastställa folkviljan?

därför att krigslagarna gäller tillsammans med författningen. inga val i krigstid alltså

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet