USA:s president Donald Trump har skrivit på försvarsbudgeten. Den innebär 716 miljarder dollar till militären 2019. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Trump godkänner rekordstor försvarsbudget

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har skrivit på USA:s försvarsbudget för 2019. Den motsvarar drygt 6 000 miljarder svenska kronor – mer än 100 svenska försvarsbudgetar. Trump talar om ny avancerad och dödlig militärteknik och satsar mer på Europa än sin företrädare Barack Obama.

USA:s president Donald Trump reste till militärbasen Fort Drum på måndagen för att skriva på den försvarspolitiska propositionen. Budgeten är en av Pentagons hittills största.

– Vi kommer att ersätta åldrande stridsvagnar, åldrande flygplan och fartyg med den mest avancerade och dödliga teknik som någonsin utvecklats.

– Och förhoppningsvis kommer vi att vara så starka att vi inte behöver använda det, men om vi gör det kommer ingen ha en chans, sade Trump stående på en scen med Apache stridshelikoptrar som fond och några hundra soldater som publik.

Enligt budgeten, får USA:s försvarsmakt 716 miljarder dollar under 2019. Det motsvarar omkring 6 000 miljarder svenska kronor eller omkring sex hela svenska statsbudgetar eller 107 svenska budgetar till försvar och krisberedskap.

Trump beskriver budgeten som en av de största satsningarna på amerikansk militär i modern historia. Men enligt, Todd Harrison på tankesmedjan Center for Strategic and International Studies, var Obamas tre första försvarsbudgetar större – om man tar hänsyn till inflationen.

USA:s president Donald Trump och en general vid en luftanfallsövning på militärbasen Fort Drum på måndagen där han undertecknade den nya försvarsbudgeten. Foto: Brendan Smialowski/AFP

”Trump lånar pengar”

Enligt Vita huset har budgetproceduren inte gått så snabbt på 40 år.

– Jag kan inte uttala mig om det. Men man går emot att man vill ha en balanserad budget, som är populär bland många republikaner. Man lånar mer pengar, säger den säkerhetspolitiske experten och forskningsledaren Mike Winnerstig vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Ökar i Europa

Extra kostnader för amerikanska operationer i Europa, inklusive Ukraina uppges till 6,3 miljarder dollar, enligt budgetförslaget. Trump har tidigare kritiserats för att vilja tona ner USA:s militära närvaro i Europa.

– Det där är de extra pengarna man fått för fler övningar, mer logistikkostnader och extra kostnader för ”inroterande” amerikanska trupper, som är i Europa för övningar. Det är en stor ökning i Europa jämfört med Obama-tiden, så det går inte att hävda att Trump skär ner på försvaret av Europa, säger Mike Winnerstig på FOI.

Nya kärnvapen

Trump satsar stort på att modernisera både konventionella vapen och kärnvapnen.

Det handlar bland annat om USA:s nyaste stridsflygplan F-35, nya atomdrivna attackubåtar av Virginia klass, nya jagare, hangarfartyg och nya strategiska kärnvapenbärande ubåtarna av Columbia klass som ska börja ersätta de nuvarande Ohio-ubåtarna i slutet av 2020-talet. Columbia väntas vara operativa till 2080-talet.

Men det var Trumps företrädare Barack Obama som prioriterade utvecklingen av den nya generationens kärnvapenbärande ubåtar.

USA utvecklar även den nya generationens bombflyg med lång räckvidd, B-21. De första väntas bli operativa i mitten av 2020-talet. B-21 väntas vara kapabla att bära både konventionella vapen och kärnvapen och uppges kunna användas mot mål i stort sett varsomhelst.

USA satsar på ytterligare 77 nya stridsflygplan av typen F-35. Samtidigt stoppar man tillfälligt leveransen av F-35 till Nato-landet Turkiet eftersom Turkiet har sagt att landet ska köpa ett ryskt anti-missilsystem. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon

Högre militärlöner

USA höjer även lönerna till militären. Löneökningen blir i genomsnitt 2,6 procent. Det uppges vara den största höjningen på nästan ett decennium, enligt Vita huset.

FOI:s Mike Winnerstig betonar att det även ingår sjukvårdskostnader för militärer och deras familjer i den amerikanska försvarsbudgeten.

Möjliga hot

Trump vill även skapa ny vapengren som är inriktad mot rymden.

Kina, Ryssland och Nordkorea pekas ut som de främsta möjliga hoten.

Ryssland har nyligen uppgivit att de utvecklar kärnvapenbärande undervattensdrönare och kärnvapenkapabla kryssningsrobotar som kommer att ha i närmaste ”obegränsad räckvidd”.

Eftersom USA satsar på forskning och utveckling av nya vapensystem som kommer att pågå i 20 till 30 år framöver väntas militärutgifterna fortsätta att öka under en längre tidsperiod.

I slutet av andra världskriget var USA:s försvarskostnader drygt 35 procent av bruttonationalprodukten. Sedan dess har ekonomin växt och kostnaderna minskat i förhållande till BNP. Under de senaste åren har minskningarna stannat av i förhållande till BNP. Foto: SVT Design

Försvarsutgifter topp-5 länder 2017

USA: 609,7 miljarder dollar (3,1% av BNP)

Kina: 228,2 miljarder dollar (1,9% av BNP)

Saudiarabien: 69,4 miljarder dollar (10,3% av BNP)

Ryssland: 66,3 miljarder dollar (4,3% av BNP)

Indien: 63,9 miljarder dollar ( 2,5% av BNP)

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.