Nu införs president Donald Trumps inreseförbud för resenärer från sex i huvudsak muslimska länder – men i en begränsad form. När det förra, mer omfattande, inreseförbudet infördes utbröt kaos på många flygplatser. Foto: TT

Trumps inreseförbud giltigt från och med i natt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trumps omstridda inreseförbud för människor från sex i huvudsak muslimska länder har sedan kl 02 i natt nu trätt i kraft – men i begränsad omfattning. Det mesta tyder på att införandet går lugnt till.

Organisationer för invandrares rättigheter och advokater finns under natten på plats på storflygplatsen JFK i New York, och andra flygplatser i USA, för att se till att människor från de sex aktuella länderna med giltiga visum släpps in.

Departementet för inrikes säkerhet har poängterat att alla med giltiga visum som utfärdats före inreseförbudet kommer att släppas igenom.

Trumps inreseförbud

– Vi väntar oss att allt ska fortsätta som vanligt vid de här platserna med start klockan 20 i kväll, sade en talesperson före införandet, som lade till att personalen är väl förberedd.

Det tillfälliga förbudet är enligt president Donald Trumps administration nödvändigt för att stänga ute terrorister från landet, men organisationer för invandrares rättigheter anser att det riktar in sig mot muslimer.

LÄS MER: Trumps inreseförbud snart återinfört

”Äkta koppling”

Människor från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen samt flyktingar som inte kan påvisa ”äkta koppling” till USA nekas inresa till landet.

Inreseförbudet gäller i 90 dagar för besökare från sex i huvudsak muslimska länder, och i 120 dagar för flyktingar, som nu behöver kunna påvisa ”äkta koppling” till USA.

”Äkta koppling” har definierats som förälder, äkta hälft, barn, vuxet barn, svärson eller -dotter samt syskon, och nu även förlovade. Far- och morföräldrar, barnbarn, fastrar och farbröder, syskonbarn, kusiner, svägerskor och svågrar kommer inte att räknas.

Flera organisationer för flyktingars och invandrares rättigheter anser att kriterierna för vad som räknas som ”äkta koppling” är alltför snäva.

LÄS MER: USA ska granska besökares sociala medier

En formell anställning, ett antagningsbevis till ett universitet eller en inbjudan att föreläsa kommer att undantas från förbudet.

Visum som redan utfärdats kommer inte att återkallas, vilket gör införandet av inreseförbudet mer smidigt.

Riskerar böter

Delstaten Hawaii uppmanade på torsdagen en federal domare i Honolulu att klargöra högsta domstolens beslut från i måndags, som delvis gav grönt ljus för inreseförbudet.

Enligt Hawaii bryter regeringen mot högsta domstolens instruktioner genom att felaktigt utesluta människor som egentligen har nära familjerelationer till personer i landet.

LÄS MER: Färre reser till USA

Flygbolag som inte uppfyller USA:s utökade säkerhetsbestämmelser om internationella flyg kan förlora tillståndet för att flyga till USA, och riskerar böter.

Det meddelar en högt uppsatt medarbetare vid departementet för inrikes säkerhet, som också tillbakavisar flygbranschens påståenden om att skapandet av nya regler inte har koordinerats i tillräckligt nära samarbete med flygbolag.

Mycket fortsätter som vanligt

Det stora Dubaibaserade flygbolaget Emirates och libanesiska Middle East Airlines uppger för nyhetsbyrån AP att flygen från regionen mot USA går normalt.

Lugn verkar även råda i Europa, även om det europeiska flygplatsförbundet ACI enligt Reuters spår ökade framtida kostnader då Trumps presidentdekret kräver mer omfattande undersökningar av datorer och surfplattor som ska tas ombord på flyg.

Presidentdekretet träder i kraft klockan 02 på fredagsmorgonen, svensk tid. Ur blågult perspektiv betyder det att resenärer från de utpekade länderna nu kan nekas ombordstigning på flyg till USA.

– Det här berör medborgare från de aktuella länderna oavsett varifrån de flyger. Vi förhåller oss till reglerna, så det kan bli så att vi måste neka någon ombordstigning, säger Fredrik Henriksson, presschef på flygbolaget SAS, till TT.

LÄS MER: Svenskar drabbas av Trumps order

Vid incheckningen av resenärer till USA stäms den aktuella personens pass av med den amerikanska immigrationsmyndighetens databas. Henriksson rekommenderar resenärer från de aktuella länderna som är osäkra på sin status att kontakta USA:s ambassad.

– Gör myndigheterna en bedömning att de inte får flyga så måste vi följa det, enligt vårt avtal med USA.

TT: När Donald Trumps första inreseförbud infördes utbröt kaos, hur tror du att det blir nu?

– Nu har vi fått mer information så det borde gå lugnare till. Det förra kom lite hastigt.

Bakgrund: Presidentordern om inreseförbud

Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visum skulle utfärdas i länderna under den tiden.

Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan ”religiöst förtryck” (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA och ge Washington DC tid att utarbeta rutiner för ”extrem granskning” av människor från de utpekade länderna.

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.

Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen var Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag gjordes också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopades också.

Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men stoppades tillfälligt av domstolar i Hawaii och Maryland. Stoppet fastslogs senare. Justitiedepartementet vände sig till Högsta domstolen för att häva stoppet. Den 26 juni meddelade HD att man ska ta upp fallet i höst. Tills dess får presidentordern införas, men enbart för personer som inte kan påvisa en ”äkta koppling” till USA.

Källa: Amerikanska medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet