Turkiet vill skärpa kontrollen på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt lagförslag kritiseras för att öka censurtrycket i Turkiet. Den som åtalas för att sprida falska nyheter kan få upp till tre års fängelse enligt lagen. Kritiker menar att det är en gummiparagraf för att hindra information som inte följer regeringens narrativ. 

– Syftet med lagen är att tysta journalister och andra som utmanar regeringens verklighetsbeskrivning, säger pressfrihetsförsvararen Baris Altintas.

Regeringen motiverar förslaget med att Turkiets invånare behöver skyddas från spridning av falska nyheter som kan orsaka rädsla hos allmänheten. Förslaget väntas snart godkännas i parlamentet. 

Men kritiker tror inte att regeringens egentliga syfte är att bekämpa desinformation.  

– Vi ser att yttrandefriheten drabbas i länder som har liknande lagstiftning med fängelsestraff som följd. Däremot minskar det inte spridningen av falska nyheter, säger Can Semercioglu från organisationen Teyit, som jobbat med faktagranskning. 

Tidigare åtal och diskussioner

Ryssland, Thailand och Kenya är länder som infört liknande lagstiftning. 

Tusentals användare av sociala medier i Turkiet har åtalats för att ha förolämpat presidenten och för att sprida terrorpropaganda. Det är vanligt att delningar på plattformar som Twitter eller Facebook används som bevisning i rättegångar.  

– Den turkiska regeringens meritlista inger inte förtroende i frågan, säger Baris Altintas.  

Lagförslaget började diskuteras för ett år sedan då den turkiska regeringen upprördes av spridning av kritisk information om hanteringen av omfattande skogsbränder. Ett ämne som åter blivit aktuellt då skogsbränder återigen härjar i provinsen Mugla. 

”Utbildning mer effektivt”

Samtidigt har Turkiets pressmyndighet varnat för spridning att information om bränderna som inte kommer från officiella källor kan leda till åtal. Likadana varningar har utfärdats om uppgifter om den höga inflationen. 

Ironiskt nog beskrivs problemet med desinformation på nätet som allvarligt. Det manifesterades under pandemin då kampanjer mot vaccin fick stort genomslag. Men faktagranskarna på organisationen Teyit tror att det behövs helt andra metoder än fängelsestraff för att komma tillrätta med det. 

– Utbildning och upplysning om källgranskning är ett mer effektivt sätt att bekämpa problem med desinformation, säger Can Semircioglu.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.