Donald Tusk höjer rösten om brexit – möter mothugg av politikerkollegor. Foto: TT

Tusk: Särskild plats i helvetet för brexitörer

Publicerad

Den vanligtvis så tystlåtne Donald Tusk höjde rösten mot brexitivrarna – och reaktionerna från andra sidan Engelska kanalen lät inte vänta på sig.

– Jag har undrat hur den särskilda platsen i helvetet ser ut, för dem som drev på för brexit utan att ha minsta plan på hur man skulle genomföra det säkert, sa EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk under en presskonferens med Irlands premiärminister Leo Varadkar i Bryssel.

Peter Bone, brittisk parlamentsledamot, som företräder det Konservativa partiet (Torypartiet) och brexitförespråkare, säger att Tusks kommentar är en oerhörd förolämpning av det brittiska folket.

En talesperson för Storbritanniens premiärminister Theresa May uttryckte sig försiktigare och sade att det var upp till Tusk att fundera över om hans ordval var till någon hjälp.

DUP: EU pressat

Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistpartiet DUP som stödjer Theresa Mays regering, anser att Donald Tusk är medvetet provokativ.

– Pressen börjar uppenbarligen växa i Bryssel, säger hon.

– Det är läge att hålla huvudet kallt. . . Jag hoppas att premiärministern blir bemött med respekt när hon reser till Bryssel.

Nigel Farage, tidigare ledare för det EU-fientliga partiet Ukip, reagerade också på Tusks kommentar.

”Efter brexit kommer vi att slippa icke-valda, arroganta mobbare som du och sköta vårt eget land. Låter som himmelriket för mig”, skriver han på Twitter.

Irlands Leo Varadkar hördes efter Donald Tusks utspel skrattande säga att han ”vet att han har rätt”, varpå han konstaterade att Tusk kommer att hamna i trubbel i brittiska medier.

Upprepade EU-krav

Vid mötet med Varadkar upprepade Donald Tusk EU:s ståndpunkt att nödlösningen för att garantera en fortsatt öppen gräns på Irland – backstop på brexitengelska – måste vara kvar i utträdesavtalet. Tusk sade också att han har övergett allt hopp om att det ska gå att stoppa brexit och att hans prioritet är att undvika fiasko när britterna lämnar EU.

– Jag är säker på att man kan nå fram till en lösning, säger Varadkar efter ett efterföljande möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, men tillägger:

– Irland är alltmer förberett på att det inte blir något avtal.

Juncker kommer att träffa Theresa May i Bryssel på torsdagen och slår även han fast att den avtalade gränsgarantin inte är uppe för diskussion.

May väntas sedan resa vidare till Irland och Dublin, enligt Leo Varadkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.